Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: -Türkiyenin makro ekonomik dengeleri, daha önemlisi kamu finansman dengeleri iyileşmeye devam etti 2013 yılında biz bütçe açığını bir miktar daha düşüreceğiz -Kayıt dışılık hakikaten sadece haksı


GAZİANTEP (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiyenin makro ekonomik dengeleri, daha önemlisi kamu finansman dengeleri iyileşmeye devam etti. 2013 yılında biz bütçe açığını bir miktar daha düşüreceğiz dedi.
     Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar İletişim Merkezinin açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bakan Şimşek, bir gazetecinin 2012 bütçe açığı tahminlerin üzerinde çıkarken 2013te bunu nasıl tolere edeceksiniz, 2013 beklentileriniz nelerdir- sorusu üzerine şunları söyledi:
     2012de Avrupa Birliği içerisindeki 27 ülkeden en düşük 5. veya 6. açığa biz sahip olacağız. Türkiye bu sene nispeten ekonomideki yavaşlamaya rağmen, Avrupa Birliğindeki sorunlara rağmen Türkiyenin açığı zaten tolere edilebilir düzeyde. Yani Türkiye bir yandan bakın 2012 yılında bütçe açığı nispeten daha yüksek çıkmasına rağmen kamu borç stokunun milli gelire oranı yüzde 39lardan yüzde 36,5a kadar indi. Türkiyenin makro ekonomik dengeleri, daha önemlisi kamu finansman dengeleri iyileşmeye devam etti. 2013 yılında biz bütçe açığını bir miktar daha düşüreceğiz.
     Türkiyenin dört bir yanına ihtiyaç duyulan yatırımları yapmaya devam edeceklerini kaydeden Şimşek, milli eğitim bütçesini yüzde 25 arttıracaklarını vurguladı. Milli eğitime enflasyon öngörüsünden 5 kat daha fazla kaynak aktaracaklarını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
     Enflasyon öngörüsü yüzde 5in biraz üzerinde, yani milli eğitime enflasyon öngörüsünden 5 kat daha fazla kaynak aktaracağız. Yani böyle bir ülkeden bahsediyorsunuz. Aynı şekilde çiftçimize, aynı şekilde yatırımlarımıza, ihtiyaç duyan bütün kardeşlerimize... Türkiyenin bütçesi o anlamda sağlam temeller üzerine kurulu hem de imkanlarımızı milletimizin hizmetine harcamaya devam edeceğiz. 2013te durumumuz iyi yani.
     Bakan Şimşek, bir başka gazetecinin de kayıt dışıyla mücadele konusundaki çalışmaları sorması üzerine, şöyle konuştu:
     Bu sene bütçe açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya oranı olarak başka ülkelerle karşılaştırılabilir rakamı söylüyorum, genel devlet açığı milli gelirin yüzde 1,6sı olacak. Gelecek seneden itibaren bunu düşürmeye devam edeceğiz. 2015 yılında yüzde 1in altına yani yüzde 0,9a kadar düşüreceğiz. Bu birinci husus. Kayıt Dışılıkla Mücadele Eylem Planımız konusunda ilerleme raporunu biz kamuoyuyla paylaştık. Bizim bir tane www.kayitliekonomiyegecis.gov.tr diye web sitemiz var. Orada bütün sorduğunuz hususlara ilişkin ilerleme raporumuz mevcut.
     Bakan Şimşek, kayıt dışıyla mücadele edeceklerini, adaletsizliğe son vereceklerini, bir yandan da millete daha çok hizmet etmek için gelirlerini artıracaklarını vurguladı. Bu çerçevede gerekli çalışmayı Maliye Bakanlığı olarak yaptıklarını dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:
     O çerçevede gereken neyse biz Maliye Bakanlığı olarak yapıyoruz. Bu konuda Başbakanımızın bize güçlü desteği var, bunu ben çok önemsiyorum. Çünkü kayıt dışılık hakikaten sadece haksız rekabet değil aynı zamanda ülkemizin aşağı doğru çekilmesidir. Kayıt içi ekonomiye geçişle birlikte verimlilik artacak, inovasyon artacak ülkemiz daha da büyüyecek. Tabii ki gelirlerimiz artacak. Bunu da milletimize hizmet olarak sunacağız.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER