Malezyadan ÇAYKURa ziyaret

Malezyadan ÇAYKURa ziyaret


RİZE (A.A) - Malezyanın en büyük çay üreticisi Boh Plantations şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tristan Russell ve şirketin Türk Genel Müdürü Mehmet Alguelin ÇAYKURu ziyaret ettiği bildirildi.
     ÇAYKURdan yapılan yazılı açıklamada, Russell ve Alguelin ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlunun konuğu olarak Rizeye geldiği, Araştırma Müdürlüğü laboratuvarlarını, çay bahçelerini, Çay Paketleme Fabrikası ve Cumhuriyet Yaş Çay Fabrikasını gezerek bilgi aldığı ifade edildi.
     Açıklamada, Russellın ÇAYKURun çalışma şeklini şaşırtıcı bulduğunu ve beklediğinden büyük ölçekli bir kuruluş olduğunu vurguladığı belirtilerek, şu ifadelerine yer verildi:
     ÇAYKURun sosyal açıdan önemi çok büyük. Faaliyetlerin ne denli çok sayıda insanı ilgilendirdiğini, bölgedeki 200 bin üreticinin geçiminin ÇAYKURun başarısına bağlı olduğunu görmek gerçekten çok çarpıcı. ÇAYKURun çay üretim boyutu kadar çok önemi bir sosyal boyutu olduğu ortada. Çok sayıda insanın istifade ettiği böyle bir sektörü korumakla ilgili globalleşme çabaları beni çok etkiledi.
     Çay tarımının yoksul ülkelerde çok düşük işçilik maliyetleri ile yapıldığının altını çizen Russell, şunları kaydetti:
     Bölgede yaşam standardının yüksek olduğu, bunun da maliyetle ilgili sorunlar ortaya çıkardığı görülüyor. Çay yoksul ülkelerde geleneksel yöntemlerle üretilmektedir ve bu ülkelerdeki kullanılan iş gücü maliyeti çok düşüktür. Buradaki koşullar çok farklı. Ça üretilen ülkelerde 1 kilogram yaş yaprağı 2 cente toplatılırken, Türkiyede 1 kilogram yaş yaprak satın almak için 75 cent ödeme yapılıyor. Bu çok büyük bir fark. Sektördeki sıkıntıların benzerlerini bizde yaşadık. Üretim ve pazarlama ile ilgili çok büyük sıkıntılarımız oldu. Pazarda uluslararası markalar daha çok tercih ediliyordu. Çok fazla miktarda üretim yaparak, üretim maliyetlerini düşürmeyi becerdik. Yaş yaprak maliyetlerini de makine ile hasat yaparak düşürdük.
     Açıklamada, ÇAYKUR Genel Müdürü Sütoğlunun şu ifadelerine de yer verildi:
     Misafirlerimiz Malezyanın en eski ve en büyük çay üreticisi. Uluslararası bir fuarda tanıştık. Türk çayını tanımak istediler onları misafir ettik. Karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk. Ziyaretleri her iki taraf içinde hayırlı olmuştur.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Malezyadan ÇAYKURa ziyaret Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER