Malatya Şeker Fabrikası pancar alımına 5

Malatya Şeker Fabrikası pancar alımına 5 Ekimde başlayacak -Bu yıl, fabrikada 190 bin ton şeker pancarı işlenmesi ve 23 bin ton şeker üretilmesi planlanıyor


MALATYA (A.A) - Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Yetiş, 5 Ekimde şeker pancarı alımına başlayacaklarını bildirdi.
     Yetiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Ekimde pancar alımının ardından 10 Ekimde pancarların işlenmesini planladıklarını belirterek, Bu yıl 190 bin ton şeker pancarı işleyeceğiz. Bundan 23 bin ton şeker üretilecek. Ayrıca 8 bin ton melas, 70 bin ton da yaş küspe elde edilecek dedi.
     Üretimde 637 işçinin çalışacağını anlatan Yetiş, işleyecekleri şeker pancarının Kahramanmaraş, Sivas, Şanlıurfa, Malatya ve Adıyamanda üretildiğini belirtti.
     Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (ŞEKER-İŞ) Malatya Şubesi Başkanı Nuri Murat da, sadece Malatya Şeker Fabrikasından, yan sanayiyle birlikte 70 bin insanın ekmek yediğini ifade ederek, Geçtiğimiz yıl 30 bin ton şeker ürettik. Hepsini sattık. Şu anda bizim ürettiğimiz şeker piyasada kalmadı, tükendi. 30 bin ton daha olsa onu da satarız diye konuştu.
     Türkiye Şeker Fabrikaları A.Şye bağlı Malatya, Elazığ, Elbistan ve Erzincan Şeker Fabrikalarının pancar alımı yaptığı bölgelerde şeker üretiminin 130 bin tonla sınırlı olduğunu ifade eden Murat, buralarda şeker pancarı üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
     Aralarında Malatyanın da bulunduğu 10 şeker fabrikasının özelleştirilmesi için 29 Kasım 2011 tarihinde ihale yapıldığını hatırlatan Murat, sendika olarak şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi için mücadele verdiklerini hatırlatarak, bu 10 fabrikanın özelleştirilmesinin durdurulması için dava açtıklarını, sürecin devam ettiğini bildirdi.
     Şeker sanayinin Türkiye için önemli olduğunu dile getiren Murat, Ülkemizde yaklaşık 10 milyon insan şeker sanayisinden ekmek yiyor. Ülkeye yarattığı katma değer 3 milyar dolar dedi. Murat, gelişmiş ülkelerde şeker sanayinin büyük bölümünün devletin elinde olduğunu dile getirdi.
    
     -Tatlandırıcı kullanımı-
    
     Türkiyede tatlandırıcı tüketiminin yaygınlaştığını belirten Murat, dünyada tatlandırıcıların kullanımının yüzde 2 ile Türkiyede ise yüzde 10 ile sınırlandırıldığını savundu. Bakanlar Kurulunun bu oranı yüzde 50 artırma-eksiltme yetkisi bulunduğunu anımsatan Murat, Ama bugüne kadar Bakanlar Kurulu yetkisini hep artırmadan yana kulanmıştır. Bu bölgede niye pancar ektiremiyoruz- Tatlandırıcılar ucuz, pancar şekeri pahalı. Pastaneler tatlandırıcı kullanmaya yöneliyor. Daha çok işin mali boyutuna bakıyorlar şeklinde konuştu.
     Malatyada pastanelerin yüzde 60ının tatlandırıcı kullandığını ileri süren Murat, Bu çok acı bir şey. Halkımız şişmanlıyor. Bunun ana nedeni tatlandırıcılar. Diğer tarafta ise sağlıklı, doğal bir pancar şekeri var ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Yeter Erdine / Tuba Karahan / Önder Felek
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Malatya Şeker Fabrikası pancar alımına 5 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER