Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı

Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Ünal: Eski binalarda uygulanan ısı izolasyonlarının yapımı konusunda halkımıza ve belediyelerimize yardımcı olabilecek her türlü işbirliğine açığız


ESKİŞEHİR (A.A) - Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ünal, eski binalarda uygulanan ısı izolasyonlarının yapımı konusunda vatandaşlara ve belediyelere yardımcı olabilecek her türlü işbirliğine açık olduklarını söyledi.
     Ünal, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Demircan ve TMMOB Mimarlar Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gürel ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, kent genelinde ısı yalıtımı yaptıran eski bina sayısında gözle görülür bir artış olduğunu belirterek, bu durumun enerji verimliliğinin artırılması açısından sevindirici olduğunu kaydetti.
     Üst üste çıkan yasa ve yönetmeliklerin uygulamada birçok problemi beraberinde getirdiğini ifade eden Ünal, şöyle konuştu:
     Özelikle denetim yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşları içinden çıkılması güç sorunlarla karşı karşıya getirmiştir. İzolasyon yapılmasına karar verilen binaların projelendirmesinde bazı mühendislik yaklaşımı vardır. Bunlar, enerji verimliliği hesapları proje mühendisleri tarafından Bina Enerji Performansı Yönetmeliğine uygun olarak yapılmalıdır, kullanılacak malzemenin önemli etkisi vardır. 21 metre 50 santimden yüksek binalar için kullanılacak izolasyon malzemesinin cinsi aynı zamanda A1 sınıfı hiç yanmaz veya A2 sınıfı zor yanıcı malzeme olmak zorundadır. Özellikle yüksek binalarda yangın sırasında merdivenlerin alev ve duman ile dolması durumunda insanlarımızın tahliye edilmesinde tek çare pencere kullanılmaktadır. Bu nedenle pencerelerin çevresinde kesinlikle yanıcı malzemelerle yalıtım yapılmamalı, yangının üst katlara sıçramasına engel olması açısından yanmaz malzemeler kullanılmalıdır. Kurulacak iskelenin ve çalışanların donanımının iş güvenliği ve iş sağlığı yönetmeliklerine uygun olarak tasarlanması ve uygulanması zorundadır. Bu sebeple eski binalarda uygulanan ısı izolasyonlarının yapımı konusunda Makine, Elektrik Mühendisleri ve Mimarlar odası olarak uzmanlık alanımız olan bu konuda halkımıza ve belediyelerimize yardımcı olabilecek her türlü işbirliğine açık olduğumuzu duyurmak istiyoruz.
    
     Muhabir: Fatih Doğan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER