Mahkeme kaçak yapı inşa eden yaylacının

Mahkeme kaçak yapı inşa eden yaylacının cezasını kaldırdı -Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, Doğu Karadenizdeki yaylalarda sıkça yaşanan kaçak yapılaşma sorunu ve hazine arazisine kaçak yapı yaptıkları gerekçesiyle hapis cezaları


GÜMÜŞHANE (A.A) - Osman Yetim - Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, yaylada kaçak ev yaptığı için Torul Asliye Ceza Mahkemesince 5 ay hapse mahkum edilen 84 yaşındaki Ali Osman Kırkıça verilen hapis cezasını, usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle oy birliğiyle kaldırdı.
     Kentin Torul ilçesinde yaşayan Kırkıça, hazine arazisi olan yaylada 25 Ekim 2007 tarihinde yayla evi yaptığı gerekçesiyle Torul Asliye Ceza Mahkemesinde hakkı olmayan yere tecavüz ettiği iddiasıyla dava açıldı.
     Davayı 2008de karara bağlayan bu mahkeme Kırkıça önce 5 ay hapis ve 80 lira adli para cezası verdi. Mahkeme daha sonra seçenek yaptırımları dikkate alarak Kırkıçın evini yıkmasına, aksi taktirde hapse konulmasına hükmetti.
     Bu kararı 2012 yılında değerlendiren Yargıtay da Kırkıça hapis cezası verilmemesi gerektiğine işaret edip sadece sanığın yayla evinin yıkılmasına karar vererek, yerel mahkemenin kararını düzelterek onadı.
     Kararın kesinleşmesi sonrası Kırkıçın evini yıkıp yıkmadığını jandarma aracılığıyla araştıran Torul Cumhuriyet Savcılığı, evin yıkılmadığını tespit ederek durumu aynı mahkemeye bildirdi. Mahkeme de ek bir karar alarak Kırkıçın hapse konulmasını kararlaştırdı. Bu karar Kırkıça da tebliğ edildi.
     Mahkemeye itiraz eden Kırkıç, yaşlı olduğunu, okur yazar olmadığını ve yaşlılığı sebebiyle tebligatlara cevap veremediğini savunarak, hiçbir zaman kasıtlı bir suç işlemediğini, hakkı olmayan yere tecavüz etmediğini, iklim koşulları gibi elinde olmayan nedenlerle yaylaya gidemediğini ve kendisine haksız ceza verildiğini öne sürdü. Kırkıç, hakkındaki hapis cezanın kaldırılmasını ve beraatını talep etti.
     Torul Asliye Ceza Mahkemesi de itirazı reddederek, Kırkıçın dosyasını incelenmesi için bir üst mahkeme olan Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
     Bu süreçte görüşünü açıklayan Cumhuriyet savcısı da Kırkıçın itirazının kabul edilmemesini istedi.
    
     -Ağır Ceza Mahkemesi Heyetinin kararı-
    
     Dosyayı inceleyen Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti ise Doğu Karadenizdeki yaylalarda sıkça yaşanan kaçak yapılaşma sorunu ve yayladaki hazine arazisine kaçak yapı yaptıkları gerekçesiyle hapis cezaları alan yaylacılarla ilgili önemli bir karar aldı.
     Heyet, hukukun genel ilkelerine dikkati çekip hapis cezasının uygulanmasında alternatif yöntemlerin araştırılması gerektiğine işaret ederek, Hapis cezası, en son başvurulacak bir tedbir olarak algılanmalı dedi.
     Kişinin eğitimi, yaşadığı sosyal çevre ve ahlaki eğilimleri itibariyle tesadüfi suçlu olabileceği belirtilen kararda, Bu kişilerin mahkum oldukları cezanın infaz kurumunda çektirilmesi, toplum barışı açısından bir zorunluluk göstermeyebilir denildi.
     Kararda, kanunun hak ve adalet denilen yazılı olmayan hukuka dayanması, yasaların hak, adalet ve eşitliği sağlayacak şekilde yorumlanması gerektiği anlatılarak, koşulların bulunması halinde kısa süreli hapis cezalarının seçenek yaptırıma çevrilmesi gerektiği kaydedildi.
    
     -Heyet: Yargı mensupları ve yakınları da fail olabilir
    
     Toplum barışı, adalet duygusu ve tesadüfü suçluların mağduriyetine işaret edilen kararda Cezaların hükmedilmesi ve infazında eşitlik ve merhamet (vicdan) ilkeleri göz önüne alınmalıdır ifadesine yer verildi.
     Kararda, yargı mensupları ya da yakınlarının da hayatın akışında bir kamu davasının faili olabileceği vurgulanarak, Kendi yakınımız olan failin daha fazla mağdur edilmemesi için nasıl vicdanımız titremekte ise aynı şekilde tüm olaylarda karşımıza gelen failler yönünden de aynı değerlendirmeyi ve vicdani kanaati uygulamamız gerektiği unutulmamalıdır denildi.
     Heyet ayrıca Kırkıç hakkındaki Torul Asliye Ceza Mahkemesindeki ilk kararda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına dair hususun Yargıtayca dikkate alınmadığına işaret ederek, Kırkıça hapis verilirken bu durumun koşullarının oluşup oluşmadığının değerlendirilmediğine dikkati çekti.
     Kırkıçın itirazını kabul eden Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, Kırkıç hakkında Torul Asliye Ceza Mahkemesince verilen 5 ay hapis cezasının uygulanmasına dair ek kararı, usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle oy birliğiyle kaldırdı. Dava dosyası, Torul Asliye Ceza Mahkemesine geri gönderildi.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Mahkeme kaçak yapı inşa eden yaylacının Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER