Lübnan bayrağının simgesi Türk ormancılara emanet

Lübnan bayrağının simgesi Türk ormancılara emanet -Lübnan Fidanlıklar Sorumlu Müdürü Masri: -Son yıllarda yapılan ortak çalışmalardan dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğana teşekkürlerimizi sunuyoruz.


MERSİN (A.A) - Lübnan Fidanlıklar Sorumlu Müdürü Jihad El Masri, ülkelerinde yaşanan iç savaş döneminde ciddi tahribat gören sedir ormanlarının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın talimatıyla Türk ormancılar tarafından yeniden inşa edileceğini bildirdi.
     Sedir ormanlarının yaygınlaştırılması amacıyla Türkiyenin Lübnan, Cezayir ve Fas ile gerçekleştirdiği Uluslararası Sedir ve Ardıç Rehabilitasyonu konulu eğitim için Erdemli ilçesine gelen Lübnan, Cezayir ve Faslı heyet, Toros Dağlarındaki sedir ve ardıç ormanlarını inceledi.
     Sarıkaya köyü Kargagediği mevkisindeki sedir ormanıyla Güzeloluk ve Toros köylerindeki iyileştirme sahalarını gezen heyetteki Lübnan Fidanlıklar Müdürü Jihad El Masri, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkelerindeki sedir ormanlarının yaşanan iç savaşlar dolayısıyla ciddi tahribat gördüğünü söyledi.
     Sedir ağacının bir dönem ülkesinde çok sevilmesinden dolayı Lübnan bayrağına bu ağacın nakşedildiğini belirten Masri, günümüzde ise söz konusu sedir ağaçlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını anlattı.
     Lübnanda sedir ağaçlarının iki önemli bölgede bulunduğunu ifade eden Masri, Yaşanan savaşlar dolayısıyla sedir ormanlarımızda ciddi tahribatın yanı sıra sayılarında da düşüş meydana geldi dedi.
     Türkiye Cumhuriyetinin, kurucusu Mustafa Kemal Atatürkün uzun soluklu bakışından, ileri görüşlü oluşundan kaynaklanan bir ilerleme yaşadığına işaret eden Masri, şöyle devam etti:
     Son yıllarda yapılan ortak çalışmalardan dolayı da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğana teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çünkü sadece bayrağımızda kalan sedir ormanlarının yeniden inşası için talimat verdiler. Ülkemizde yaşanan iç savaş döneminde ciddi tahribat gören sedir ormanları, Türkiye Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğanın talimatı ile Türk ormancılar tarafından yeniden inşa edilecek. Türk ormancılarla birlikte ülkemizi eski günlerindeki gibi sedir ağaçlarıyla donatacağız. Mersin Bölge Orman Müdürlüğünün yaptığı çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Bu çalışmalar bizim için bir örnek teşkil edecek. Ziraat Bakanımızın direktifleri doğrultusunda, dağlık bölgelerimizin ağaçlandırılması ve sedir ağaçlarının yayılmasını amaçladığımız çalışmaları, burada elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda gerçekleştireceğiz. Türkiye ile gerek kültürel, gerekse tarihsel bir yakınlığımız var. Bizler kardeş halk olarak Türkiyeyi kendimize hep yakın buluyoruz. Bu çalışmalardan da oldukça memnun kaldık.
     Cezayir heyeti sorumlusu ve milli park müdürü Abdelaziz Mahdi de, ortak çalışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları kaydetti:
     Cezayirde ağaçlandırma konusunda 5 yıllık kalkınma planı gerçekleştirildi. Her yıl 1 milyon ağaç fidesi dikilmesi ve sedir ormanlarının yayınlaştırılması amaçlanıyor. Ülkemizde sedir ormanlarının bulunduğu bölgelerin tamamı Milli Park olarak ilan edildi. Türkiyenin Sedir ormancılığında dünya lideri olduğunu Toros Dağlarında bizzat gördük. Burada yürütülen ortak çalışmaları olumlu buluyor ve kendimize örnek olarak alıyoruz.
     (DÇ-VEG-İSA)
<< Önceki Haber Lübnan bayrağının simgesi Türk ormancılara emanet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER