Limon, üreticisini sevindiriyor

Limon, üreticisini sevindiriyor -Geçen yıl kilosuna 30 kuruşa dahi alıcı bulmakta sıkıntı yaşayan limon üreticisi, bu yıl ürünü daha dalındayken 1 liradan başlayan fiyatlarla satıyor


MERSİN (A.A) - Geçen yıl kilosuna 30 kuruşa dahi alıcı bulmakta sıkıntı yaşayan limon üreticisi, bu yıl ürünü daha dalındayken 1 liradan başlayan fiyatlarla satıyor.
     Limonun başkenti olarak bilinen Mersinin Erdemli ilçesi Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede limonun yüzde 65ini tek başına karşılayan Erdemli ilçesinde 100 bin dekar alanda limon üretimi yapıldığını söyledi.
     İlçedeki rekoltenin bu yıl 250 bin ton olmasının beklendiğini belirten Dölek, Geçtiğimiz yıl 100 bin dekar alanda 320 bin ton limon üretilirken, bu yıl dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde ve limonun başkenti olarak bilinen Erdemlide de yüzde 30-35 civarında rekolte düşüşü yaşanacağını tahmin ediyoruz dedi.
     Rekolte kaybının genellikle üreticiyi sıkıntıya soktuğunu, ancak bu yıl durumun biraz farklı olduğunu dile getiren Dölek, şöyle devam etti:
     Bu yıl belki rekolte düşecek ama ürün iyi para ediyor. Geçen yıl 30 kuruşa bile satamadığımız limonun, bu sene ise daha dalındayken müşterisi çıkıyor. Üstelik fiyatı da geçen senenin neredeyse 3 katı. Geçen sene 30 kuruşa bile satamadığımız limonu bu sene 1 liradan başlayan fiyatlarla satıyoruz. Bu da bizleri memnun ediyor.
     İlçede üretilen limonların yüzde 15inin iç piyasaya, yüzde 30unun ihracata gönderildiğini, yüzde 55inin ise soğuk hava depolarında yatağa alındığını aktaran Dölek, ihracatta da herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını, Rusya başta olmak üzere Ukrayna, Bulgaristan ve Romanyaya ihracat yapıldığını kaydetti.
     Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin ise, limonun dalında 1 liradan alıcı bulmasından mutlu olduklarını belirterek, şunları kaydetti:
     Geçen yıllarda rekolte yüksek olduğu için fiyatı düşük oluyordu. Bu yıl tam tersi hem ülke genelinde hem de Erdemlide rekoltede yüzde 30-35lik bir düşüş bekleniyor. Bu nedenle de limonun fiyatı dalında 1 liradan aşağıya satılmıyor. Eğer hem rekolte, hem de fiyat düşük olsaydı, üretici çok büyük sıkıntıya düşebilirdi. Fiyatların 1 ile 1 lira 25 kuruş aralığında gitmesinden memnunuz.
    
     Muhabir: Derviş Çömez / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Limon, üreticisini sevindiriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER