Leblebi üreticisi çift, fabrika gibi çalışıyor

Leblebi üreticisi çift, fabrika gibi çalışıyor -Türkiyenin önemli leblebi üretim merkezlerinden Tavşanlı ilçesinde yaşayan çift, tarlalarına ektikleri nohutları işleyerek yılda 50 tona yakın leblebi üretiyor -Leblebi üreticisi N


KÜTAHYA (A.A) - Selma Kocabaş - Kütahyanın Tavşanlı ilçesinde yaşayan ve tarlalarına ektikleri nohutları işleyip leblebiye dönüştüren çift, fabrika gibi çalışarak yılda yaklaşık 50 ton leblebi üretiyor.
     Halil Eroğul, AA muhabirine, evi ve iş yerinin bulunduğu Çukurköy Mahallesinin, önceki yıllarda Türkiyenin en önemli leblebi üretim merkezi olduğunu söyledi.
     Eskiden mahallede her evin zemin katında güre diye tanımladıkları bir leblebi imalathanesi bulunduğunu, ancak zamanla sayısının iyice azaldığını ve fabrikalaşmaya yönelindiğini belirten Eroğul, buna rağmen 1980 yılından bu yana eşi Nazife Eroğul ile hem nohut hem de leblebi ürettiklerini bildirdi.
     Eroğul, ilkbahar mevsiminde tarlalarına ektikleri nohut bitkisini, ağustos ve eylül aylarında hasat ettiklerini belirterek, Tarlalarımızda ürettiğimiz nohutları harman makinesiyle sap ve kabuklarından ayırarak depoluyoruz. Daha sonra bu ürünleri bir yıl süresince işleyip leblebi haline dönüştürerek pazarlıyoruz. Yılda yaklaşık 50 ton leblebi üretiyoruz dedi.
     Tavşanlıda bu yıl nohut rekoltesinin düşük olduğunu dile getiren Eroğul, bu durumun, geçen kış mevsiminin uzun sürmesi ve kar yağışını fazla olmasından kaynaklandığını tahmin ettiklerini anlattı.
     Nazife Eroğul da nohutların işlenmeden önce bir ay dinlendirildiği bilgisini vererek, Tohumun tarlaya ekilmesinden nohudun leblebiye dönüştürülmesine kadar bütün aşamalarını yaparım diye konuştu.
     Leblebi üretimini atalarından öğrendiğini kaydeden Eroğul, eskiden el işi olan aşamaların şimdi makinelerle yapıldığını sözlerine ekledi.
    
     -Leblebinin üretim aşamaları-
    
     Bazı tarihi kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, nohudun işlenmesiyle elde edilen kuruyemiş türü olan leblebi, ilk kez Şeyh Murat Gazi tarafından 1370li yıllarda bulundu. Nohudun ısıtılıp bekletilmesini keşfeden Şeyh Murat Gazinin bulduğu leblebi üretimi, kısa sürede Anadoluya yayıldı.
     Kabri İstanbulda bulunan ve Leblebicilerin Piri diye anılan Şeyh Murat Gazinin icat ettiği leblebinin üretimini, onun vefatından yaklaşık 180 yıl sonra bir Arnavut ustadan öğrenen Tavşanlılı ustalar, bu kuruyemişi Tavşanlıda üretmeye başladı. 19uncu yüzyılda Tavşanlıda yaygınlaşan leblebi üretimi, Cumhuriyet döneminde de ustalarının sayısı artarak devam etti.
     Leblebi, nohudun günler süren uğraş sonucu terbiyesiyle özel fırınlarda kavrulmasıyla elde ediliyor. Bu işlem sırasında nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama diye bilinen ısıtılma işlemine tabi tutuluyor. 3üncü tavlamadan sonra bir alana serilerek dinlenmeye bırakılan nohut, bu aşamaya gelinceye kadar bir ay bekletiliyor.
     Leblebi yapılacağı günden bir gün önce akşam nohutlar ıslatılarak kabarması sağlanıyor. Ertesi gün nohutlar önce tavada ısıtılıyor, daha sonra mafrak denilen ahşap aletle hafifçe bastırılarak kabukları çıkarılıyor. Bu işlem sırasında nohutların bir kısmı ikiye bölünüyor. İkiye ayrılanlar elekle bütünlerden ayrılıyor. Bölünenlere kırık leblebi denilerek, bundan leblebi unu yapmak için yararlanılıyor.
     Bütün olan leblebiler çeşitli şekillerde satışa sunuluyor. Bir kez daha kavrulma işlemine tabi tutulmaları sonrası sarı üstüne siyah benekli görünüm kazanıyor. Buna çifte kavrulmuş leblebi deniliyor.
     Tavşanlıda leblebinin 40a yakın çeşidi imal ediliyor.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Leblebi üreticisi çift, fabrika gibi çalışıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER