Kuşadası sahiline ilk kez caretta caretta

Kuşadası sahiline ilk kez caretta caretta yumurtladı -Yumurtalar dalgaların zarar vermemesi için başka bölgeye nakledildi


AYDIN (A.A) - Kuşadası sahiline ilk kez caretta caretta yumurtladı.
     Karaova mevkisindeki sahile caretta carettanın yumurta bıraktığını görenler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı İl Müdürlüğü ekiplerine haber verdi.
     Ekipler, 81 yumurtayı dalgaların zarar vermemesi için başka bölgeye nakletti.
     Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, caretta carettanın yumurta bıraktığı yerin özenle açıldığını, yumurtaların doğal ortamına uygun olarak yeni yuvaya yerleştirildiğini söyledi.
     Sürücü, yuvanın etrafının örtülü telle çevrilerek koruma altına alındığını belirtti.
     Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ise Kuşadası bölgesinde ilk kez caretta caretta yuvası tespit edildiğini ifade etti.
     Yuvanın denize çok yakın olması nedeniyle taşındığını kaydeden Kaska, Yumurtalar uygun şekilde taşındı. Toplam 81 yumurtanın 4-5inin döllenmemiş olduğu görüldü. Çiftleşen kaplumbağalar 15 gün sonra yumurta yapar ve bir dişi bir sezonda 3-5 yuva yapar. Bu nedenle bu kaplumbağa tekrar bu kumsala gelirse bu kumsala ait olup olmadığı anlaşılabilir dedi.
     Kaymakam Mustafa Esen de ilk kez bir caretta carettanın sahillerine yumurta bırakmasına sevindiklerini söyledi.
     Esen, Bu canlıların Kuşadası kıyı ekosistemi için çok büyük zenginlik olduğunu düşünüyorum. Temiz denizleri seven ve bu kıyılarda yumurta bırakan caretta caretta için her türlü desteği veriyoruz. Vatandaşların bu konuda duyarlılık göstermeleri konusunda çalışmalar yapacağız diye konuştu.
    
     Muhabir: İbrahim Uzun / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Kuşadası sahiline ilk kez caretta caretta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER