Kuru tarımın yol açtığı rekolte kaybı

Kuru tarımın yol açtığı rekolte kaybı -Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Çöklü: -Kuru tarım yapılan bölgelerde, geçtiğimiz yıllara göre rekolte kaybının yüzde 50ye ulaştığını söyleyebiliriz (Fotoğraflı-Görü


KONYA (A.A) - Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Faruk Çöklü, Konya Ovasında kuru tarım yapılan alanlarda geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 oranında rekolte kaybının yaşandığını söyledi.
     Çöklü, merkez Selçuklu ilçesine bağlı Bağrıkurt köyünde buğday hasat çalışmalarını inceledi. Bölgede hububat hasadının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Çöklü, Konya çiftçisinin bu yıl istenilen rekolteyi elde edemediğini belirtti.
     2011-2012 üretim sezonunda Konya Ovasının belli bölgelerine istenilen yağışın düştüğünü, bazı yerlerde ise yağmurun yağmadığını ifade eden Çöklü, Özellikle Karatay ve Karapınar ilçeleri ile Obruk yöresinde sezon çok kurak geçti. Kuru tarımın yapıldığı bölgelerde geçtiğimiz yıllara göre rekolte kaybının yüzde 50ye ulaştığını söyleyebiliriz dedi.
     Hububatta yaşanan rekolte kaybının üreticileri olumsuz etkileyeceğini aktaran Çöklü, şunları kaydetti: Hükümetimizden Konya Ovasında yaşanan rekolte kaybını dikkate alarak gerekli tedbirleri almasını bekliyoruz. Üretimde devamlılığın sağlanabilmesi için mutlaka bazı iyileştirmeler yapılmalıdır. Çiftçilerimizin borçları Bakanlar Kurulu kararı ile 1 yıl ertelenmelidir. Ayrıca mazot ve gübre desteğinde de iyileştirmelere gidilmelidir.
    
     -KOP hayata geçirilmeli-
    
     Çöklü, Konya Ovasının sadece yüzde 15lik kısmında sulu tarım yapılabildiğini, kurak geçen dönemlerde kuru tarım yapılan yerlerde çiftçilerin büyük mağduriyetler yaşadığını anlattı.
     Sorunun çözümü için Konya Ovalarını Sulama Projelerinin (KOP) tam anlamıyla hayata geçirilmesinin önemine dikkati çeken Çöklü, Kuru tarım yapılan bölgelerde yağış yetersizliği nedeniyle çiftçinin ürününden kar etmesi gibi bir durum kalmamıştır. Bu bakımdan KOPun hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır diye konuştu.
     Konyanın su envanterinin çıkartılarak, çiftçiye aktarılacak su miktarları konusunda çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Çöklü, Ürünün ihtiyacına göre ekili arazilere su aktarılması konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmelerimiz sürüyor. Ziraat odaları olarak bu konunun da takipçisiyiz dedi.
    
     Muhabir: Ahmet Akbıyık / İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Kuru tarımın yol açtığı rekolte kaybı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER