Kültür ve Turizm Bakanı Günay:

Kültür ve Turizm Bakanı Günay: -(İzmirdeki radyasyonlu atık iddiaları) Bu tür bir olay, hiçbir ihmale, müsamahaya imkan vermez. Son derece titizlikle bir araştırma yapılması gerektiğini düşünüyorum


İZMİR (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmirin Gaziemir ilçesinde atıl durumdaki kurşun döküm fabrikasının arazisinde radyasyonlu atık gömülü olduğu yönündeki iddialara ilişkin, Bu tür bir olay, hiçbir ihmale, müsamahaya imkan vermez. Son derece titizlikle bir araştırma yapılması gerektiğini düşünüyorum dedi.
     Günay, Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Konferansının açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bir soru üzerine, İzmirin Gaziemir ilçesindeki eski bir kurşun döküm fabrikanın radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Günay, konunun önceki yıllara uzanan bir geçmişi olduğunun anlaşıldığını ifade etti.
     Valiliğin 2007 yılında soruna el koyarak, yapılan denetimler sonucunda 300 bin lira civarında bir para cezası uyguladığına işaret eden Günay, Bu fabrika çok eski bir fabrika. Uzun yıllar çalışmış, ama son yıllarında galiba depolama sisteminde bazı aksaklıklar var. Daha önceki yıllarda yapılan denetimlerde çevreye zarar verdiği yargısına, kararına varılmış ki çok ciddi cezalar verilmiş dedi.
     Günay, bugün de aynı fabrikayla, yarattığı kirlilik sorunuyla ilgili konunun gündemde olduğunu ve bu iddiaların ciddiyetle ele alınması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
     Atom Enerjisi Kurumunun internet sitesinde bir açıklamasını gördüm. Bunun çevre açısından, sağlık açısından çok fazla bir zararının olmadığını gördüm. Ancak bu soruyla muhatap olacağımı düşündüğüm için bana yazılı bir açıklama göndermelerini talep ettim. Hala ulaşmadı. Ama ben daha ciddi bir incelemenin yapılması gerektiğini düşünüyorum. En azından insanların o tehlikeli bölgeye ulaşmasını engelleyecek çevre düzenlemelerinin yapılması gerekiyor. Çünkü raporda, o tel örgünün zaman zaman yırtılmış olduğu, içine girip çıkılabilir olduğu belirtiliyor. Çocuklar bu tehlikeli bölgede oyun oynuyorlar. Bu tür bir olay hiçbir ihmale, müsamahaya imkan vermez. Son derece titizlikle bir araştırma yapılması gerektiğini düşünüyorum.
    
     -Orpheus mozaiğinin iadesi-
    
     Bakan Günay, Şanlıurfa sınırlarından kaçırıldığı belirtilen Orpheus mozaiğinin, bu eseri elinde bulunduran ABDdeki Dallas Sanat Müzesi tarafından gönüllü olarak Türkiyeye iade edilmesi kararına ilişkin soru üzerine de mozaiğin yeniden Türkiyeye kazandırılması serüvenini, 8 ya da 9 Aralıkta İstanbulda düzenleyeceği basın toplantısıyla ayrıntılı bir biçimde anlatacağını söyledi.
     Mozaiğin, diyalog yoluyla iadesinin sağlandığını vurgulayan Günay, O yüzden ABDnin tüm yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Amerikan müzelerinin bu tutumunun örnek alınmasını temenni ederim dedi.
     Günay, mozaiğin önce İstanbula getirileceğini ve restorasyona ihtiyacı olup olmadığının inceleneceğini, sonrasında Şanlıurfada yeni inşa edilen müzede sergileneceğini bildirdi.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER