Kültür ve Turizm Bakanı Günay Bitliste:

Kültür ve Turizm Bakanı Günay Bitliste: -Hem Türkiyenin tarihsel eserlerini ayağa kaldırıyoruz hem de geçmişte haksız olarak yurt dışına kaçırılmış olan eserleri alıp Türkiyeye getiriyoruz


BİTLİS (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hem Türkiyenin tarihsel eserlerini ayağa kaldırıyoruz hem de geçmişte haksız olarak yurt dışına kaçırılmış olan eserleri alıp Türkiyeye getiriyoruz dedi.
     Ahlat ilçesinde Tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığı Çevre Düzenlemesi Uygulama Projesinin açılışını yapan Bakan Günay, konuşmasında, uzun bir çalışmadan sonra anıtsal yapıda adına, şanına ve görkemine uygun bir düzenlemeyi yapmanın eşiğine geldiklerini söyledi.
     Tarihi mezarlığın, Türk ve Müslüman dünyasının en büyük anıtsal mezar alanlarınından biri olduğunu belirten Günay, mezarlıktaki şahidelerin bazılarının boyunun üç metreyi geçtiğini ifade etti.
     Yükseklik bakımından mezar taşlarının benzeri olmadığının altını çizen Günay, 1966 yılından bu yana çalışma yapılan mezarlıkta, bugüne kadar çalışıyormuş gibi yapıldığına dikkati çekti.
     Günay, geçen yıldan bu yana sürdürülen çalışmanın daha iddialı sürmesi, adına, tarihine yakışır şekilde devam etmesi konusunda, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün tespitleri olduğuna değinerek, Bu süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın burayı manevi himayelerine almış olması, sayın Başbakanımızın gelip alanı bizzat ziyaret ederek bazı talimatlarla yönlendirmesi çalışmalarımızı hızlandırdı diye konuştu.
     Son 5 yılda Ahlat Türk-İslam Mezarlığına kamulaştırma, proje, uygulama ve kazı çalışmaları çerçevesinde yaptıkları katkının 15 milyon liraya ulaştığını anlatan Günay, milletin kaynaklarını, millet için doğru yerde kullanmaya çalıştıklarını kaydetti.
     Günay, milletin bir tek kuruşunu ziyan etmeden, popülist amaçlarla gelişigüzel, gösteriş için kullanmadan yerinde kullanmaya çalıştıklarını bildirerek, şöyle konuştu:
     Bu sayede hem Türkiyenin tarihsel eserlerini ayağa kaldırıyoruz hem de geçmişte haksız olarak yurt dışına kaçırılmış olan eserleri alıp Türkiyeye getiriyoruz. Müzeler, yeni teşhir alanları inşa ediyoruz. Türkiyenin turizmini, tarihle, kültürle birlikte Anadolu içlerine yaymaya çalışıyoruz. Türkiye, dünyada gelen turist sayısı itibariyle ilk 10 ülke arasına girdi. Bunu son 10 yılda başardık. Bu 2003ten beri yol aldığımız çok sevindirici mesafelerden biri.
     İstiyoruz ki turizm sadece Akdeniz kıyılarında kalmasın, Anadolunun içlerine kadar gelsin. Van denizinin kenarına kadar gelsin. Buradan İshakpaşaya, Doğubayazıta kadar çıksın. Oradan Ardahan Yaylasından Karadenize insin. Türkiye coğrafyasının her tarafına yayılsın. Bunu Türkiye coğrafyasının her tarafı hak ediyor.
     Yurtta barış ve dünyada barış olursa, biz Türkiyenin bütün bu bereketini, Anadoluya yayma konusunda bu güzel amacımıza kararlı ve emin adımlar atarız.
     Kente yeni atanan Vali Veysel Yurdakul ile yaklaşık 20 yıldır tanıştıklarını ve çeşitli yerlerde mesai arkadaşlığı yaptıklarını anlatan Günay, Yurdakulun, çalışkan ve vizyonu yüksek bir vali olduğunu söyledi.
     Van Gölü Havzasının, Doğu Anadolu Bölgesi için özel bir çekim merkezi olabileceğine işaret eden Günay, Devletimiz Bitlis merkez için bir proje yapıyor. Bitliste dere yatağındaki binalar kaldırılacak ve yepyeni bir Bitlis ortaya çıkacak. Bitliste tarihsel yapıları belediyemizle birlikte onarıp, oradaki taş ve tarihsel dokuyu, medreseleri ayağa kaldıracağız. Kente gelenler güzel bir tarihi görecek. İnşallah Türkiyenin her tarafında barış, birlik ve bereket içinde yaşayacağız ifadelerini kullandı.
     Bakan Günay, açılışın ardından Eski Ahlat Şehri Kazı Başkanı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Karahandan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
    
     -Kuran-ı Kerim hediye edildi-
    
     Çifte Hamamda yapılan temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen ve yapımı devam eden müze ile karşılama merkezi inşaatını gezen Günay, Ahlatlı bir kadın tarafından kendisine hediye edilen Kuran-ı Kerimi öpüp başına koydu.
     UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık görülen Ahlatlı taş ustası Tahsin Kalendere belgesini veren Günay, şunları ifade etti:
     Türkiyenin tarihini, geleneğini yaşatan, el sanatlarınını yaşatma konusunda özel becerisi olan, bir anlamda bir duayen, bir baş usta, ustalar ustası, kendi mesleğinde mütehassıs noktasına gelmiş olan arkadaşlarımızı, bir kuyumcu titizliğiyle tek tek arıyor, buluyor ve onların milletimize, toprağımıza yaptığı işlerin bir nişanesi olmak üzere onları Yaşayan İnsan Hazinesi ilan ediyoruz. Bununla ilgili yarın akşam İstanbulda bir tören var. Bu Türkiye çapında tespit ettiğimiz müstesna insanlardan biri Ahlatlı Tahsin Kalender ustamız. Buraya gelmişken, onu İstanbula kadar yormak yerine, belgesini burada vermeyi kararlaştırdık.
     Bakan Günaydan belgesini alan 82 yaşındaki Kalender ise böyle bir ödüle layık görüldüğü için Günaya teşekkür etti.
    
     Muhabir: Oktay Bayar / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay Bitliste: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER