Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Çanakkalede

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Çanakkalede -Bakan Günaya Valilik ziyareti sırasında Troia Savaşları kahramanı Hektorun büstü hediye edildi -Günay: Troia bir anlamda kendi çağının İstanbulu. İstanbul bugün bizim için neyi ifade


ÇANAKKALE (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Troia bir anlamda kendi çağının İstanbulu. İstanbul bugün bizim için neyi ifade ediyorsa, o dönem için de Troia zannediyorum ki o tarihlerde de tüm Anadoluda yaşayanlar için aynı anlamı taşıyor dedi.
     Çeşitli temaslarda bulunmak üzere kente gelen Bakan Günay, Çanakkale Valiliğini ziyaret etti. Valilik Şeref Defterini imzalayan Günaya, Vali Güngör Azim Tuna, Troia Savaşları kahramanı Hektorun büstünü hediye etti.
     Bakan Günay, yaptığı açıklamada, kendisinin Çanakkalede resmetmeyi düşündüğü Hektorun başında miğfer bulunmadığını, zeytin motifleri olan bir zeybek başlığının süslediğini belirterek, Yani Anadolulu... Bu bölgede ben hep benzer şekilde giyinildiğini zannediyorum. Sırtında bir cepken, dizlerine kadar belki tozluk, çok da fazla iklim sıcak olmadığı için çok fazla böyle giyinilip, kuşanılmamış ve sadece savaşlarda belki miğfer. Savaşın dışındaki hallerde de başta bir güneşlik. Bu güneşliğin oyaları da zeytin motifleri olabilir. Düşündüğüm böyle savaşçı başlığıyla değil diye konuştu.
     Kendisini duygu bağıyla Likyaya yakın hissettiğini dile getiren Günay, şöyle konuştu:
     Likyalılar buraya Troia Savaşları sırasında yardım etmeye gelmişler. Onun dışında Hititler gelmiş. Zaten Troia Savaşlarından sonra Hitit bölgesine gitmiş savaşçılar. Anadoluda o dönem yaşayan bütün devletler, kavimler de gelmişler, Anadolu savunmasına yardımcı olmuşlar. Nasıl biz Çanakkale Savaşında Anadolu topraklarında yaşayan herkesin, burada çeşitli illerden Mardinden, Manisadan, Urfadan, Edirneden herkesin farklı toprak kökenlerinden geldiğine ilişkin şahideler görüyorsak, bir anlamda Troia savunmasında da bunlar yaşanmış. Troia bir anlamda kendi çağının İstanbulu. İstanbul bugün bizim için neyi ifade ediyorsa, o dönem için de Troia zannediyorum ki o tarihlerde de tüm Anadoluda yaşayanlar için aynı anlamı taşıyor. 9 kez yıkılmış istilaya uğramış ve yeniden yapılmış ve bir anlamda Ege Denizinden iç denizlerde doğru geçişi kontrol eden çok önemli bir merkez. Daha sonraki yıllarda çeşitli olaylarla ağırlığını kaybetmiş, ama bir anlamda antik çağların İstanbulu. O yüzden de dünyanın en büyük destanlarına bin yıllarca önce konu olmuş.
     Bakan Günay, Çanakkaledeki savunmanın hem bugünlerini hem de geçmişi çok ilgilendirdiğini ifade ederek, Troia ile 1915 (Çanakkale Savaşları) arasında kuracağımız bağ, bu topraklarda köklerimizin ne kadar derine indiğini göstermesi bakımından çok özel bir anlam taşıyor. Atatürk, Kurtuluş Savaşından sonra Hektorun savaşını kazandık demiş. İstilacıları püskürttük dediği rivayet ediliyor. Fatih Sultan Mehmetin İstanbulu aldıktan sonra onun da Hektorun savaşını kazandık dediği rivayet edilir. Fatih Sultan Mehmet de, Atatürk de kendi çağlarında, çağının aşağı yukarı tüm siyasal ve tarihsel bilgilerine vakıf onlan önemli büyük devlet adamları dedi.
     Hayat ileriye doğru yaşanıyor, ama geriye bakınca anlaşılıyor diyen Günay, Biz de geriye bakınca, şu zeytin ağaçları, çınar ağaçları biz bu topraklarda onlar kadar köklüyüz. Troia hazinelerinin ait oldukları topraklara gelmesi, belki bu toprakları savunan herkesin ruhu şad oluyor. Ben şehitlerimize de borcumuzu ancak böyle ödeyebileceğimizi düşünüyorum. Bu toprağın taşına, kuşuna her şeyine sahip çıkıyorsak, bu çocuklar boşuna ölmüyorlar. Ölmediler, ölmüyorlar demektir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Çanakkalede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER