Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Antalyada

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Antalyada -Bakan Günay, Pergede incelemelerde bulundu -Dünya Mirası Aday Listesine son 5 yılda 20 yeni alan kattık


ANTALYA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dünya Mirası Aday Listesine son 5 yılda 20 yeni alan kattıklarını söyledi.
     Bakan Günay, Perge Antik Kentinde incelemelerde bulundu. Pergedeki kazı ekibinden bilgi alan Bakan Günay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Pergenin Türkiyedeki en önemli ören yerlerinden birisi olduğunu kaydetti.
     Antalyaya gelen turistlerin kıyalara ve otel havuzlara hapsolmasını istemediklerini belirten Günay, kentin çevresindeki emsalsiz tarihi zenginliği ve başka alanlardaki zenginlikleri göstererek dünya çapında bilinmesini istediklerini dile getirdi.
     Pergede yıllardan bu yana süren kazılar olduğunu anlatan Günay, şöyle dedi:
     İtiraf etmek gerekir ki kazılar beklediğimiz hızda, yoğunlukta ve zaman ayırma açısından yeterli değildi. Yeni bir çalışma sürdürüyoruz. Birkaç defadır Pergeye geliyorum. Bu yıl ilk defa farklı alanlarda, farklı çalışmalar gördüm. Çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kısa sürede gezi güzergahı üzerindeki tüm kirlilikleri, göze batan aykırılıkları kaldırarak görsellik açısından mükemmel bir hale getirmeyi ve yeni alanlar açarak Pergenin her alanda anlaşılabileceği bir güzergaha kavuşturmayı istiyoruz.
     Pergenin önemli bir şehir olduğunu, Antalya Arkeoloji Müzesinin zenginliği açısından burada bulunan bulguların çok önemli olduğunu dile getiren Günay, müzedeki heykellerin birçoğunun Pergeden geldiklerini kaydetti.
     Pergede son yıllarda görülmeyen bir hızla çalışmalar yapıldığına işaret eden Günay, şöyle konuştu:
     Kendi imkanlarımız, Antalya Valiliği ve turizmcilerin katkılarıyla koruma konusundaki eksiklikleri gidermemiz, bütünüyle bu alanı koruma bandı içine almamız gerekiyor. Daha el sürülmedik stadyum ve tiyatro yapısı var. Bunlar çok önemli yapılar olmakla geciktiğimiz çalışmalar arasında yer alıyor. Buradaki çalışmalar hiçbir zaman bitmez. Mevsim şartları izin verdikçe buradaki çalışmalar devam edecek. Gelecek yıl da aynı hızla çalışacağız. Önceki 10 yılda görmediğiniz hızı, önümüzdeki 1-2 yıl içinde göreceksiniz.
     Pergede son yılların en önemli çalışması ile 2.5 milyon liralık kamulaştırma yaptıklarını bildiren Bakan Günay, bölgede 100 dönüm alanı kamulaştırdıklarını, kamulaştırma sorunlarını tam anlamıyla çözmediklerini, ancak en kısa zamanda çözeceklerini vurguladı.
    
     -İzmirde sondaj kazısından çıkan emsalsiz buluntular açıklanacak-
    
     Bakan Günay, Antalyanın doğusunda da batısında da arkeologların çok güzel çalışmalara imza attığını belirterek, şunları söyledi:
     Türkiye çapında güzel çalışmalar yapılıyor. Yarın İzmir Müzesinde bir sondaj kazısından çıkan emsalsiz buluntular açıklanacak. Türkiyede herkes heyecan verici yeni buluntuları duyacak. Türkiyenin her bir noktasında kazı yapılıyor. Türkiyeyi kazı şantiyesi, müze inşa şantiyesi haline getirmeyi başladık. Dünya Mirası Aday Listesine son 5 yılda 20 yeni alan kattık. Aday listesinde 2007 yılı sonunda 18 alanımız vardı, şimdi 37 alanımız oldu. Kalıcı listedeki adayımız ise 9dan 11e çıktı. Perge de bunlardan birisi. Pergenin yakın yıllarda Dünya Mirası Aday Listesine dahil olmasını çok büyük bir ihmallik sayıyorum. Bence 37 adayımız değil, 30a yakın kalıcı eserimiz olmalıydı. Eski yılların ihmalini de hızla gidermek istiyoruz.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir / Süleyman Elçin
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Antalyada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER