Kültür varlıkları, kullanma talimatıyla korunacak

Kültür varlıkları, kullanma talimatıyla korunacak -Vakıflar Genel Müdürlüğünce hazırlanan broşürlerde yer alan kullanma talimatı ile kültür varlıklarının yanlış uygulamalar nedeniyle zarar görmesinin önlenmesi amaçlanıyor


EDİRNE (A.A) - Salih Baran - Vakıflar Genel Müdürlüğünce hazırlanan broşürlerde yer alan kullanma talimatı ile kültür varlıklarının yanlış uygulamalar nedeniyle zarar görmesinin önlenmesi amaçlanıyor.
     Kültür varlıklarımızı koruyalım sloganıyla bastırılan broşürler bölge müdürlükleri aracılığıyla kaymakamlıklardan müftülüklere, sivil toplum kuruluşlarından camilere kadar çeşitli kurum ve kuruluşlara gönderiliyor.
     Resimlerle zenginleştirilen broşürlerin Kültür varlıklarını kullanma talimatı başlıklı bölümünde yanlış uygulamalardan kaçınılması gerektiği vurgulanıyor.
     Kültür varlıklarının tarihsel, simgesel, anı ve estetik nitelikleriyle korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken yapılar olduğu belirtilen broşürde, şu ifadeler yer alıyor:
     Ana prensibi insanlara hizmet etmek olan vakıfların amaçlarını gerçekleştirmek için yaptıkları binalar genellikle günümüzde kültür varlığı özelliği kazanmıştır. Çoğunluğu ülkemizin tapusu sayılabilecek, birer şaheser olan önemli yapılardır. Çeşitli şekillerde, bu kültür varlıkların kullanan cami cemaati, kiracı, devlet memuru veya bir dernek yöneticisi olarak sorumlu kişiler onların kültürel değerlerinin ve kıymetlerinin farkında olmaları gerekmektedir.
     Vakıf kültür varlıklarına karşı hepimizin çok çok duyarlı ve hassas olması, ülkemizin milletimizle birlikte sonsuza kadar yaşaması için çaba sarf edilmesi dini ve milli bir görevdir.
    
     -Gelişigüzel müdahalede bulunulamaz
    
     Kültür varlığı eserlere gelişigüzel müdahale edilemeyeceğine işaret edilen broşürün kullanma talimatı bölümünde şu uyarılar bulunuyor:
     Zaman içinde vakıf kültür varlıklarının onarılması veya fiziki müdahalede bulunulması gerekebilir ancak bu varlıklara herhangi bir müdahalede bulunulması belirli kurallara bağlıdır. Bu sebeple herkes kendi kendine, gelişigüzel bir biçimde kültür varlıklarına fiziki bir müdahalede bulunamaz. Çivi çakamaz, boya-badana yapamaz. Taş ve tuğla yüzeylere, mihrap ve minberlere yağlı boya yapamaz. Ahşap kapı ve pencereler herhangi bir nedenle PVC ya da başka bir malzeme ile değiştirilemez.
     Döşeme kaplamaları yenilenemez. Son cemaat mahalline ilave yapılamaz, kapatılamaz. Ahşap lambri kaplaması yapılamaz, çatı aktarılması veya tamiri yapılamaz. Elektrik tesisatı, ısıtma sistemi ya da kalorifer tesisatı çekemez, değiştiremez.
    
     -Kuralları ihlal edenler cezalandırılır
    
     Fiziki müdahaleler için izin alınması gerektiği vurgulanan broşürde, kurallara uymayanların hapis veya para cezasıyla karşılaşabileceği belirtiliyor.
     Cazaların kanunla belirlendiği kaydedilen broşürde, şu açıklama yer alıyor:
     2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre, kültür varlıklarına izinsiz ve Koruma Kurulu kararlarına aykırı bir müdahalede bulunulması suçtur.
     Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Kültür varlıkları, kullanma talimatıyla korunacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER