Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Yavuz:

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Yavuz: -Horlama uyku ve yaşam kalitesini düşüren ciddi bir rahatsızlıktır


SAMSUN (A.A) - Medicana Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü uzmanlarından Op. Dr. Selami Yavuz, horlamanın uyku ve yaşam kalitesini düşüren ciddi bir rahatsızlık olduğunu belirtti.
     Yavuz, yaptığı açıklamada, horlamanın üst solunum yolunun kısmi tıkanıklıklarında gelişen sesli uyku olduğunu, apnenin ise burun ve ağız solunumunun 10 saniyeyi geçecek şekilde durması olarak tanımlandığını ifade etti.
     Uyku üzerinde yapılan araştırmalar sonucu horlama ve uyku apnesinin beklenenden daha yaygın olduğu saptandığına işaret eden Yavuz, sıklıkla karşılaşılan basit horlamanın aslında hafif şiddetteki uyku apnesi olabildiğine dikkat çekti.
     Horlama ile kilo ilişkisi araştırıldığında ideal kilolarından yüzde 15 daha fazla kiloya sahip olan insanlarda horlama ve apne sıklığının arttığının görüldüğünü ifade eden Yavuz, şöyle devam etti:
     30-60 yaş arasındaki erkeklerin yüzde 24ünde, kadınların yüzde 9unda hafif-orta derecede horlama ve apne vardır. Hastalarda hastalığın şiddetine göre değişen gündüz uyuklama hali vardır. Gece ne kadar uzun uyurlarsa uyusunlar gün içinde yine bitkinlik ve uyku hali olur. Ağır apnesi olan hastalarda araba kullanılırken, hatta konuşurken bile uyku hali olabilir. Sabah belirgin olup daha sonra hafifleyen baş ağrısı yüzde 20 oranında görülmektedir. Gün boyu izlenen unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, dikkat azlığı genellikle görülen bulgulardır. Bunun dışında saldırganlık, çabuk sinirlenme, cinsel performansta azalma ve yağ metabolizması bozukluğu sonucu kilo alma görülebilir. Yüksek tansiyon, kalp ritm bozuklukları, kalp damar hastalıkları, inme gibi hastalıklara apnesi olan insanlarda sıklıkla rastlanmaktadır.
     Hastalığın tanısında öncelikli olan yöntemin genel muayene ve özellikle kulak burun boğaz muayenesi olduğunu kaydeden Yavuz, Bu şekilde hastaların pek çoğuna tanı konur. Bunun dışında bazı filmler ve uyku laboratuvarı hastalığın şiddetini ortaya koymak bakımından yardımcı olur dedi.
     Tedavide genel önlemlerin başında kilo vermek geldiğinin altını çizen Yavuz, şu bilgileri paylaştı:
     Alkol ve sigara alımı da kısıtlanmalıdır. Burun, geniz, yumuşak damak- küçük dil, bademcikler ve dil kökü gibi bölgelerdeki anatomik bozukluklar cerrahi müdahale ile düzeltilir ve iyi sonuç alınır. Horlamaya veya tıkanıklığa sebep olan alerjik problemlerse alerji testleri yapılarak ve uygun ilaç ve / veya aşı tedavisiyle problem çözülür. Bunun dışında cerrahi gerektirmeyen veya tıbbi tedaviye dirençli hastalarda burundan basınçlı hava verilmesi esasına dayalı CPAP (Continious Positive Air Pressure) cihazı kullanılabilir.
    
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Yavuz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER