KSO Meclis Toplantısı

KSO Meclis Toplantısı -KSO Başkanı Zeytinoğlu: Kocaeli ithalat rakamlarına baktığımızda, geçen yıla göre petrol fiyatlarındaki artışa rağmen ithalatın azalma eğiliminde olması, cari açığın azalması anlamında bizi umutlandırmaktadı


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli ithalat rakamlarına bakıldığında geçen yıla göre petrol fiyatlarındaki artışa rağmen ithalatın azalma eğiliminde olmasının cari açığın azalması anlamında umut verdiğini söyledi.
     KSO Meclis Toplantısında konuşan Zeytinoğlu, geçen ay yapılan enerji zamlarıyla enflasyon oranlarında TÜFEde son üç yılın rekorunun kırıldığını ancak ÜFE oranlarının azalışta olduğunu belirtti.
     Zeytinoğlu, ÜFE oranlarının azalışta olmasının gelecek aylarda enflasyonda yavaşlama olacağının göstergesi olduğuna işaret ederek, bütçeye ilişkin şunları söyledi:
     Geçen ay 1,4 milyar liralık fazla veren bütçe, son 4 ayda 5 milyar lira açık vermiş oldu. Gelirler, ithalattan gelen vergilerin düşmesine rağmen yüzde 15,5 artmıştır. Bu nedenle bütçe harcamalarının açık vermesini daha çok faizlerin artmasından ve cari harcamaların artmasından kaynaklandığını görüyoruz. Bütçeye çok önem verilmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Denk bütçeler yapabilirsek hem faizler düşecek hem de yatırımlar artacaktır. Ayrıca kredi notumuz da yükselecektir.
     Zeytinoğlu, mart ayı sanayi endeksinin yüzde 2,4 oranında arttığını anımsatarak, Bu artışların azalacağını göstermektedir, aynı yavaşlamayı kapasite oranlarında da görüyoruz. Rekabet gücümüzü artırmadan kapasite kullanım oranlarında artış zor gözüküyor. Ancak son günlerde TLdeki değer kaybının ihracatımızı hızlandırabileceğini düşünüyoruz dedi.
     Türk lirasının yıllık bazda en az enflasyon oranı kadar değer kaybetmesinin ihracatçılar için olumlu olacağına işaret eden Zeytinoğlu, şöyle devam etti:
     Emtiaları dünya pazarlarından dolar olarak ithal edip, ihracatımızın yarıdan fazlasını avro olarak satıyoruz. Bu durum önümüzdeki dönemde paritedeki avro aleyhine olan hareketlerin, ihracatımızı zorlayacağının altını çizmek istiyorum. İhracatımızda nisan ayındaki gelişme de bizi endişeye sevk etmektedir. Kocaeli ihracatına baktığımızda ise ilimizde ilk 4 ayda genel ihracat ortalamasının üzerinde büyüme gerçekleşmiş olması, bizi mutlu etmiştir. Kocaeli ithalat rakamlarına baktığımızda, geçen yıla göre petrol fiyatlarındaki artışa rağmen ithalatın azalma eğiliminde olması, cari açığın azalması anlamında bizi umutlandırmaktadır.
     (TE-NEC-KMK)
<< Önceki Haber KSO Meclis Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER