Kriterlere uymayan asansörlere mühür yolda

Kriterlere uymayan asansörlere mühür yolda -Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği gereği kamu kuruluşları ve özel sektöre ait binalar ile konutların asansörleri, TSE uzmanlarınca denetleniyor -Denetimlerde kriterlere uymayan asansörlere


ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - etiket' title='Bilim haberleri'>Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği gereği Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından asansör denetimlerine başlandı. Kamu kuruluşları, özel sektör ve konutlara ait asansörlerin denetimi sonucu kriterlere uymayan asansörlere, kırmızı etiket yapıştırılarak sorunun giderilmesi isteniyor. Belirtilen uygunsuzluk ortadan kaldırılmazsa, gelecek dönemde kriterlere uymayan asansörler mühürlenmeye başlanacak.
     Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Akdeniz Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin asansör olduğunun tahmin edildiğini, bu asansörlerden 250 bininin kayıtlı ve ruhsatlı olduğunu bildirdi.
     Mevcut 150 bin kadar asansörün kayıt dışı olmasının binaların ruhsatsız olmasından kaynaklandığını belirten Hüseyin Özdamar, Dolayısıyla 150 bin asansörün tamamı, can güvenliği açısından risk taşıyor. Çünkü bunların CE işareti taşıyıp taşımadıkları, güvenli olup olmadıkları yönünde ne bir kayıt var ne de denetim sözkonusu dedi.
    
     -Denetimden belediyeler sorumlu tutuldu-
    
     Özdamar, AB mevzuatı gereği, asansörlerin tıpkı otomobillerde olduğu gibi bağımsız değerlendirme kuruluşları tarafından denetlenmesi gerektiğine işaret etti. Hüseyin Özdamar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bu amaçla 5 Kasım 2011de Resmi Gazetede yayımladığı yönetmelikle belediyelerin mücavir alanlarındaki asansörlerin yıllık muayene ve deneylerinin yaptırılmasından sorumlu tutulduğunu anlattı. Özdamar, Yönetmelik belediyelere, (Bunu yapacaksın, kendin yapamıyorsan A tipi muayene kuruluşlarına yaptıracaksın) diyor diye konuştu.
     A tipi muayene kuruluşlarından birinin de TSE olduğunu belirten Hüseyin Özdamar, Türkiye genelindeki 400 bin asansörden 200 binin üzerindeki bölümünün denetimini yapma yetkisini TSEnin aldığını bildirdi. Özdamar, Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü olarak sorumluluk bölgelerindeki Antalya, Burdur, Isparta, Muğla, Mersin illerindeki belediyelerden 40ıyla sözleşme imzaladıklarını ve denetimlere başladıklarını anlattı.
     Sorumluluk bölgelerinde 20 bine yakın asansör olduğunu ifade eden Özdamar, şunları söyledi:
     Bunlardan yaklaşık 12 binini denetlemek için ilgili belediyelerle sözleşme imzaladık. Denetimlere başladık. Yönetmelik apartmanlardaki asansörler için apartman yöneticisini, iş merkezlerindeki asansörler için iş merkezi yöneticisini, otellerde de otel sahibi doğrudan sorumlu tutuyor. Makine ve elektrik mühendislerinden oluşan 35 kişilik bir mühendis havuzu oluşturduk. Denetime gittiğimizde apartman yöneticisi, apartman yönetiminin daha önce asansörün aylık bakımını yaptırmak üzere anlaştığı firma temsilcisi, firmanın teknik personeli ve TSE heyeti ortaklaşa muayeneyi yapıyor ve rapora bağlanıyor. Eğer uygunsuzluk bulunursa uygunsuzluğun giderilmesi için bir ay süre veriliyor. Bu süre sonunda tekrar takip tetkike gidiyoruz. Uygunsuzluk devam ediyorsa ilgili belediyeye bunu bildiriyoruz ve derhal mühürlenmesi için belediyelere başvuruyoruz. Eğer belediye kapatmazsa, bakanlığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Bakanlık da savcılık nezdinde gereğini yapıyor.
    
     -Özel hastanenin asansörüne kırmızı etiket-
    
     Hüseyin Özdamar, sorumluluk alanlarında bir ayın ardından 501 asansör denetlediklerini ve 44ünün can ve mal güvenliği açısından uygunsuz olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Bu asansörlere kırmızı etiket yapıştırarak kullanılmamasını istediklerini anlatan Özdamar, Yapılan ikinci denetimde kırmızı etiket yapıştırılan asansördeki uygunsuzluk giderilmemişse mühürlenecek ve kullanım dışı bırakılacak. Bugüne kadar önemli uygunsuzluk görülen asansörler arasında özel hastane ve kamu kurumlarına ait olanlar da var dedi.
     En çok karşılaşılan uygunsuzluğun kuyu dibi durdurma butonunun bulunmaması olduğunu dile getiren Özdamar, bu butonun, asansörün altında çalışan personeli ezilmeye karşı koruduğunu söyledi.
     Kırmızı etiket yapıştırılarak kullanım dışı bırakılan özel hastane asansöründe ise tampon ve kabin etek sacında eksiklik tespit edildiğine değinen Özdamar, Bu tamponlar, katından aşağı düşmesi halinde asansörün sert çakılmasını önleyen araçlar. Kabin etek sacı ise asansör kullanıcısının ayağının kabin ile kuyu arasına sıkışmasını önlüyor. Hastane asansörü, bu iki olumsuzluk yönünden kullanım dışı kaldı. Biz bu hastaneye 30 gün süre verdik. Ne kadar çabuk yaptırırlarsa asansörün yeniden hizmet alması da o kadar kısa sürecek dedi.
     Yasa gereği Türkiye genelindeki tüm asansör denetimlerinin 31 Aralık 2012 tarihine kadar tamamlanacağını belirten Özdamar, yıllık asansör denetiminin KDV hariç 130 liraya mal olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Kriterlere uymayan asansörlere mühür yolda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER