Köylüler anıt ağaca gözü gibi bakıyor

Köylüler anıt ağaca gözü gibi bakıyor -Marmarisin Bayır köyünde bulunan ve yaklaşık 2 bin yaşında olduğu belirtilen dev çınar ağacı, köyün sembolü haline geldi -Tarihi ağacı görmek için gelen yerli ve yabancı turistlerin köy


MUĞLA (A.A) - Levent Kişi - Marmarisin Bayır köyünde bulunan ve yaklaşık 2 bin yaşında olduğu belirtilen dev çınar ağacı, köyün sembolü haline geldi. Tarihi ağacı görmek için gelen yerli ve yabancı turistlerin köy ekonomisine önemli oranda katkı sağlaması nedeniyle köylüler, ağaca zarar gelmemesi için özen gösteriyor.
     Bayır köyü muhtarı Mustafa Alper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyün sembolü haline gelen tarihi çınar ağacının yaklaşık 2 bin yaşında olduğunun tahmin edildiği söyledi.
     Çınar ağacını görmek için yerli ve yabancı turistlerin köye geldiğini, bunun da köy ekonomisine önemli katkı sağladığını dile getiren Alper, ağaç sayesinde tarım ve hayvancılık yapılan köyün turistik bir yer haline geldiğini kaydetti.
     Yapılan araştırmalara göre köylerinde ilk yerleşimin MÖ 200 yılında kurulduğunu belirten Alper, Köyümüzün meydanı o zamanlar halkın toplandığı panayır alanıymış. Çeşmenin de bulunduğu bu meydana bir çınar dikilmiş ve bu ağaç günümüze kadar yaşamış dedi.
     Alper, Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Orman Yüksek Mühendisi Teoman Varolun 5 yıl kadar önce tarihi ağacın bakımı sırasında yaptığı incelemede, ağacın yaşının yaklaşık 2 bin olduğunu söylediğine işaret etti.
     Daha önce de bir Alman uzmanın yaptığı incelemede ağacın yaşının 2 binden fazla olduğunun belirtildiğini vurgulayan Alper, Tarihi ağacımız nedeniyle köy meydanımız özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Günlük turlarla her yıl binlerce kişi geliyor diye konuştu.
     Çınarın altında köy muhtarlığı tarafından işletilen restoran ile kafeteryanın halka ve yabancı turistlere hizmet verdiğine değinen Alper, tarihi çınarın gölgesinde oturarak yöresel yiyecekleri tercih eden müşterilerin köye katkı sağladığını belirtti.
     Muhtarlığa ait restoran ve kafeteryayı özellikle kiraya vermediklerine dikkati çeken Alper, öncelikli amaçlarının köylerinin tanıtımı olduğunu, bu nedenle iş yerini muhtarlık olarak işleterek uygun fiyatlarla ziyaretçilere hizmet verdiklerini anlattı.
    
     -Etrafında dönüp dilek tutuyorlar-
    
     Mustafa Alper, ağacın asırlardır ayakta kalmasından dolayı insanların zamanla çınarın kutsal olduğuna inandığını belirterek, Bu bir gelenek haline geldi. Derdine derman arayanlar ağacın etrafında 3 defa dönerek dileklerinin kabul olmasını Allahtan diliyor. Kimisi ağacın altındaki taşlardan alıp götürüyor. Bu insanların kendi inanışları, biz de saygı gösteriyoruz diye konuştu.
     Alper, ağacın altında bir kumbara olduğunu, burada toplanan paranın ağacın bakımı için kullanıldığını kaydetti.
     Köy sakinlerinden Halil İbrahim Şehmuz ise turizmciler ağacı keşfetmeden önce sadece gölgesinden faydalandıklarını, bugün ise ağacın köylerinin en önemli gelir kaynağı olduğunu vurguladı.
    
     -Çevresi 8,7 metre-
    
     Çınarı görmek için köye gelen turistler, ağacın gölgesindeki meydanda oturup burada yapılan gözleme yiyor, ayran içiyor. Meydanda ayrıca çam balı gibi yörenin sevilen ürünleri de satışa sunuluyor.
     Marmaris Ticaret Odası tarafından 1995 yılında 1880 yaşında tabiat anıtı olarak tescil ettirilen 2,8 metre çapındaki çınarın çevresi 8,7 metre olarak ölçüldü. 35 metre yüksekliğinde olduğu belirlenen ağaç 706 metrekarelik alanı kaplıyor.
     Kuruma tehlikesi geçiren anıt ağaca 2008 yılından bu yana belirli aralıklarla bakım uygulanıyor. Gövdesinin bazı bölümleri ile dalları çürüyen ağaç krom ve nikel tellerle güçlendirildi, çürük yerleri özel macunla kapatıldı. Mantar ve böcek olan bölgeleri temizlenen ağacın çevresi, mantarlara karşı demir sülfat ve güz taşı ile izole ediliyor.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Köylüler anıt ağaca gözü gibi bakıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER