KOSGEB Başkan Yardımcısı Tüysüz:

KOSGEB Başkan Yardımcısı Tüysüz: İşini kuran girişimcilerin yüzde 80i 5 yılda iş yerini kapattı -2,5 yılda 120 bin kişi girişimcilik eğitimi aldı 6 bin kişi iş yerini açtı


AFYONKARAHİSAR (A.A) - KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, Türkiyede girişimcilerin yüzde 80inin, kurdukları iş yerini 5 yılda kapattığını belirterek, iş yeri kapamalarının önüne geçmek için girişimcilik eğitiminin şart olduğunu belirtti.
     Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB),Çay Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB), Afyonkarahisar TSO ve Afyonkarahisar İŞKURun işbirliği ile gerçekleştirilen uygulamalı girişimcilik eğitimine katılan 96 kişiye sertifikaları düzenlenen törenle verildi.
     Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen sertifika töreninde konuşan KOSGEB Başkan Yardımcısı Tüysüz, KOSGEB olarak değişimi doğru okuduklarını, 2010 yılından bu yana değişimin sonucunda ortaya koydukları araçlar, metotlar ve yöntemlerin sahada kabul gördüğünü ifade etti.
     2009 yılına kadar KOSGEBin, imalat sanayi işletmelerine destek veren bir kuruluş olduğunu hatırlatan Tüysüz, 2009 yılındaki kanun değişikliği ile, tüm işletmeleri hedef kitleleri olarak belirlediklerini ve bütün işletmelere destek vermeye başladıklarını anlattı.
     Kanun değişikliği yapıldığında, KOSGEBin 33 ilde müdürlüğünün olduğunu ve bu kanun değişikliğinin yeterli olmadığını düşündüklerini dile getiren Tüysüz, yapılan bir çalışma ile Türkiyedeki 71 ile müdürlük açtıklarını kaydetti.
     Sadece müdürlük açmak değil yeni destek programları geliştirdiklerini ifade eden Tüysüz, girişimcilik konusunda ciddi bir seferberliğin başladığını belirtti.
     1998den beri girişimciliği desteklediklerini ancak o yıllarda başlatılan girişimcilik faaliyetlerine bakıldığında 2010a kadar 12 bin girişimcinin hizmet aldığını kaydeden Tüysüz, Bir yerde yanlış yaptığımızı anladık. KOSGEB olarak bir organizasyon yapmamız gerektiğinden hareketle 2,5 senede, yaklaşık 120 bin kişiye ulaştık. Girişimcilik eğitimine katılanlara, işini kurmadan önce iş kurmanın ne demek olduğunu, iş planı, yapılabilirlik gibi birçok kavramı anlattık dedi.
    
     -Girişimcilerin yüzde 80i 5 yılda iş yerini kapattı-
    
     Türkiyede işini kuran girişimcilerin ilk 5 yılda, yüzde 80inin iş yerini kapattığına dikkati çeken Tüysüz, şöyle konuştu:
     Bu sayıyı azaltmak, kapanma oranını düşürmek için girişimcilik eğitimi şart. Eğitim seferberliği çok güzel meyveler vermeye başladı. Şunu net olarak söyleyebilirim: En çok ilgi gösteren kadınlar oldu. Kadınları destekleme oranını yüzde 10 fazla tuttuk. Kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yaptık. 120 bin kişiye verilen eğitimin yüzde 45i kadınlardan oluşuyor. İşini kuran 6 bin kişi oldu, 6 bin girişimci, destek alarak kendi işini kurdu. 6 bin kişiden 3 bini kadınlardan oluşuyor. Biz bu seferberliğe katkı veren paydaşlarımızla birlikte önemli bir sıçrama yaptığımızı ifade edebilirim. Bunu da dünyadaki girişimcilik çalışmalarında, ülkemizin geldiği noktaya bakarak görüyoruz.
     Afyonkarahisar TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ise girişimciliğin Türkiye için çok önemli bir kavram olduğunu belirterek, Girişimcilerimizin mutlaka eğitim alarak aynı zamanda destek alması gerekiyor. Destek almadan hiçbir girişimcinin bir iş yeri açması mümkün değil. İstihdama ve inovasyona çok ihtiyacımız var. İnovasyon ile birlikte işletmelerde teknolojinin kullanılmasına çok büyük ihtiyacımız var diye konuştu.
     Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Ali Şanlıer, KOSGEB Başkan Yardımcısı Tüysüz, Afyonkarahisar TSO Başkanı Serteser, AKÜ Rektörü Mustafa Solak ve Çay TSO Başkanı SAlih Kaygısız, uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayanlara sertifikalarını verdi.
    
     Muhabir: Ali Kemal Akan
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber KOSGEB Başkan Yardımcısı Tüysüz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER