Konya İl Müftüsü Özbuğday:

Konya İl Müftüsü Özbuğday: Kurban kesmenin ve etini ihtiyaç sahiplerine dağıtmanın ecrini, çevre kirliliği meydana getirerek ve kul haklarını ihlal ederek azaltmamak gerekir


KONYA (A.A) - Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, kurban kesmenin ve etini ihtiyaç sahiplerine dağıtmanın ecrini, çevre kirliliği meydana getirerek ve kul haklarını ihlal ederek azaltmamak gerektiğini söyledi.
     Özbuğday, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, bütün ilahi dinlerde kurban kesmenin, insanı Allaha manen yaklaştıran ve ulaştıran bir ibadet kabul edildiğini, Hz. İbrahim ve Hz. İsmaile kadar uzanan İslamdaki kurban ibadetinin, Allahın emrine boyun eğme ve kulluk bilincini canlı tutmanın sembolik bir ifadesi olduğunu belirtti.
     Kurban kesmenin, toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tuttuğunu vurgulayan Özbuğday, Kurban insanlar arsında sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özelikle et satın alma imkanı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksuların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür dedi.
     Özbuğday, kurban kesmenin, fakir insanların varlıklı insanlar aracılığıyla Allaha şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olduğunu ifade etti.
     Kurban keseceklere dikkat edilmesi gereken hassasiyetler konusunda uyarılarda bulunan Özbuğday, şunları kaydetti:
     Kurban kesim işinin tamamlandıktan sonra çevre temizliğinin iyice yapılması, hayvanın artan parçalarının toprağa derince gömülmesi, mümkün olduğu ölçüde dışarıda hiçbir parçanın bırakılmaması gerekmektedir. Bu husus, kurbanlıklara ve kurban ibadetine karşı gösterilecek saygının bir gereği olduğu gibi, özelikle büyük şehirlerde ve kalabalık yerleşim birimlerinde sağlık kuraları ve çevre temizliği açısından da son derece önemlidir. Kurban kesmenin ve etini ihtiyaç sahiplerine dağıtmanın ecrini, çevre kirliliği meydana getirerek ve kul haklarını ihlal ederek azaltmamak gerekir. Çocukların ibadetleri kavramaları için erken yaşlarda bilgilendirilmeleri önemlidir. Ancak kurban ibadeti yerine getirilirken kesme işlemi ve kan görme gibi olumsuzluklar bazı çocuklarda psikolojik rahatsızlıklara neden olduğundan kurban kesilen yerlerde küçük çocukların bulunmamasına özen gösterilmelidir.
    
     Muhabir: Basir Gülüm
     Yayıncı: Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber Konya İl Müftüsü Özbuğday: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER