Kontör

Kontör-para dolandırıcılığıyla mücadele -Ülke genelinde çok sayıda mağduru bulunan kontör-para dolandırıcılığıyla ilgili 2009-2012 yılları arasında 942 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 536sı tutuklandı -Yapılan operasyon ve çalışmalard


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, ülke genelinde çok sayıda mağduru bulunan kontör-para dolandırıcılığıyla ilgili 2009-2012 yılları arasında 942 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 536sı tutuklandı.
     AA muhabirinin Emniyet Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, cep telefonuyla yapılan kontör-para dolandırıcılığında son yıllarda artış yaşandı.
     Ülke genelinde çok sayıda mağduru bulunan dolandırıcılık suçuyla ilgili ülke genelinde ekipler yoğun şekilde çalışırken, 2009-2012 yılları arasında gerçekleştirilen operasyonlarda 942 şüpheli hakkında Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, iletişim araçlarını kullanarak korkutma-ikna yoluyla nitelikli dolandırıcılık (kontör-para dolandırıcılığı) suçlarından işlem yapıldı, 536sı tutuklandı.
     Operasyon ve çalışmalarda, yaklaşık değeri 2 milyon lira olan mal varlığına el konuldu, 4 milyon civarında para bloke edilerek mağdurlarına iade edildi.
    
     -Vatandaşlara uyarılar-
    
     Bu tür dolandırıcılık olayına maruz kalan vatandaşların en kısa sürede kolluk kuvvetine veya Cumhuriyet Başsavcılığına başvurması gerektiğine dikkati çeken Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, şu uyarılarda bulundu:
     Başvuru akabinde savcılık talimatının ilgili GSM şirketine veya ilgili banka şubesine gönderilmesi ile söz konusu kontörler bloke edilmekte veya gönderilen paraların bloke edilmesi sağlanmaktadır. Vatandaşlarımız bu tür taleplere inanmamalıdır. En caydırıcı yöntem, bu suç türüne karşı bilinçlenmedir. Devlet bir konu varsa yüz yüze görüşür. Karakola ya da şubeye davet eder. Bunun dışında gelen telefonlara itibar edilmemesi gerekir. Dolandırıcılar polis ve savcı gibi isimleri kullanıyor, vatandaş da paniğe kapılıp kendisinden isteneni yapıyor. Bu tarz telefonlara inanmamalı ve hemen telefon kapatılmalıdır. Numara gözüküyor ise polise ihbar edilmelidir.
     GSM bayilerinin, ilk hat açışında vatandaştan nüfus cüzdanı fotokopisi istediğini hatırlatan yetkililer, Alınan bu nüfus cüzdanları, usulsüz bir şekilde kullanılarak çok miktarda hat açılmaktadır. Vatandaşlarımız hat açılırken verdikleri nüfus cüzdanının fotokopisi üzerine aldıkları hattın numarasını yazarak aynı fotokopi ile bilgisi dışında farklı hatların açılması engellenebilir dedi.
     Vatandaşların bilgileri dışında kendi adlarına açılmış hatların olup olmadığını GSM firmalarının iletişim merkezlerini arayarak ya da Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumunun https://hat-sorgulama.btk.gov.tr adresinden öğrenerek Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmalarını isteyen yetkililer, şunları kaydetti:
     Vatandaşlar, dolandırıcılar tarafından istenen kontör TL veya ATM cihazları vasıtası ile para transferini kesinlikle yapmayarak en yakın kolluk birimine müracaat etmesi gerekir. Ayrıca dolandırıcılar, telefon ile irtibat kurdukları vatandaşlarımızdan kredi kartlarının numaraları ile kişisel bilgilerini öğrenerek mağdur etmektedir. Kesinlikle vatandaşlarımız arayan kişilere kredi kartı bilgileri ve kişisel bilgilerini vermemelidir.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER