Koleksiyonunda 80 bini aşkın pul var

Koleksiyonunda 80 bini aşkın pul var -Çocuk yaşlarda postacıların peşinden giderek mektup sahiplerine ulaşan ve zarf üzerindeki pulları temin eden Ordulu pul koleksiyoncusu, 80 bini aşkın pula sahip -Koleksiyoncu Şahin: Pul k


ORDU (A.A) - Eyüp Elevülü - Çocuk yaşlarda postacıların peşinden giderek mektup sahiplerine ulaşan ve zarf üzerindeki pulları temin eden Ordulu pul koleksiyoncusu, 80 bini aşkın pula sahip.
     Makine mühendisi pul koleksiyoncusu Şemsettin Şahin (50), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yaşında başlayan pul merakının 40 yıldır devam ettiğini söyledi.
     Pul koleksiyonu oluşturmaya 1972 yılında başladığını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:
     O zamanlar yurt dışında çalışanımız çok sayıda olduğundan mektuplaşma yaygındı. Postacıların peşinden giderdim. Yüksek katlara zarfları götürür, o zarfların üzerindeki pulları almak için zarf sahiplerinden ricada bulunurdum. Mektup sahiplerinin bir kısmı pulları verirdi. Hiç unutmuyorum, ilk olarak Alman pulunu aldım. Herkesten rica ve minnetle aldığım pullarla koleksiyon oluşturmaya başladım. Ticari özelliği olmayan bir şekilde koleksiyonculuğu bu zamana kadar sürdürdüm.
     Yaklaşık 90 pul albümü oluşturduğunu ifade eden Şahin, O kadar fazla pulum var ki, albüm oluşturmaya zaman bulamıyorum. Elimde 80 bini aşkın pulum var. Koleksiyonumda hemen hemen bütün devletlere ait pullar var. Türkiye Cumhuriyetinde çıkan bütün pullar da koleksiyonumda mevcut dedi.
    
     -Pul bir kültürdür-
    
     Şahin, bir pula bakılarak o devletin kültürünün anlaşılabileceğini belirterek, Aslında pul bir kültürdür. Bir pula bakıldığında o devletin kültürü ve her şeyi hakkında fikir edinilebilir. Herhangi bir pula baktığımda o pulun hangi ülkeye ait olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliyorum ifadelerini kullandı.
     Pul koleksiyonu sayesinde farklı ülkelerden arkadaşlar edindiğini vurgulayan Şahin, Pul konusunda internet üzerinden dünya çapında yaklaşık bin kişi iletişime geçiyor ve birbirimize pul gönderiyoruz. Haftada 100 ile 200 arasında pulu yurt dışına gönderiyorum, aynı şekilde de yurt dışındaki arkadaşlardan bana geliyor. Bu iletişim sayesinde birbirimizin kültürünü tanıyoruz diye konuştu.
    
     -Pullar için aylık 400 lira masrafım oluyor-
    
     Koleksiyonculuğu profesyonelce yaptığını anlatan Şahin, şunları kaydetti:
     Bu işi ticari amaçlı yapmıyorum. Almanya, Hollanda, Avustralya, KKTC, Türkiye postanelerine aboneyim. Buralarda her çıkan puldan aboneye gönderilir. Tabi bunun da bir maliyeti oluyor. Pullar için aylık yaklaşık 400 lira masrafım oluyor. Profesyonelce biriktirmek istediğim için maliyetli ama çok zevkli bir iş. Herkese tavsiye ediyorum.
     Şahin, iki kızının da pul biriktirdiğini anlatarak, Sınıflarında da pul ile ilgili çalışmalar yapıyorlar. Birinin bunları devam ettirmesi gerekir. Yoksa bu emeklere üzülürüz. Küçük kızım daha fazla pullara meraklı olduğu için pullarımı ona bırakacağım dedi.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Koleksiyonunda 80 bini aşkın pul var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER