Kocaelideki kentsel dönüşüm çalışmaları

Kocaelideki kentsel dönüşüm çalışmaları -KOÜ Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Özer: Kocaelide 4 bine yakın orta hasarlı bina tespit edildi. Her binada 4 kişi oturduğunu var sayarsak, 16 bin insanımız ciddi bir


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında Kocaelide 4 bine yakın orta hasarlı binanın olduğunu belirterek, Her binada 4 kişi oturduğunu var sayarsak, 16 bin insanımız ciddi bir risk altında. İşte bu çalışmalar sayesinde, 16 bin insanımızı bu binalardan kurtarmış olacağız dedi.
     Kentsel dönüşüm projesi kapsamında gerçekleştirilecek yakımlara ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Özer, Kocaelide orta hasarlı binaların hangisinde onarım ve güçlendirme yapıldığını, hangilerinin onarımının yapılmadığının çok iyi tespit edilmesi gerektiğini söyledi.
     Deprem sonrası orta hasarlı binaların yasa gereği 1 yıl içinde onarılması ve güçlendirilmesi, bunun da lisanslanmış, tasdiklenmiş firmalar tarafından yapılması gerektiğini hatırlatan Özer, Onarılmayan binaların ağır hasarlı olarak tespit edilip, yıkılması gerekiyor. Bu çerçevede bu güne kadar 3 bin 751 tane orta hasarlı bina var. Bunların bir kısmı onarım yapıp valilik ve belediyeye bilgi vermiş. Onarımını yaptırıp da bilgi vermemiş olanlar varsa diye Kocaeli Valiliği kendilerine 2 ay süre daha tanıdı. Bu ayın sonuna kadar bu süre bitiyor. Bu konut sahipleri binalarını onardıklarını ve güçlendirdiklerini ispat edebilirlerse, bu binalar sağlam sayılacak. Diğerlerinin yıkım kararı alınacak. Bu iyi bir şey. 13 yıldır beklediğimiz, söylediğimiz İstanbul depremi için riskli binalar, yapılar işte bunlar şeklinde konuştu.
     Kocaelideki 4 bine yakın hasarlı binada insanların oturmaya devam ettiğini kaydeden Özer, Her binada 4 kişinin oturduğunu var sayarsak, 16 bin insanımız ciddi bir risk altında demektir. İşte bu çalışmalar sayesinde 16 bin insanımızı bu binalardan kurtarmış olacağız. Bu nedenle de bizler açısından iyi bir adımdır. Geç kalınmış olsa da gerçekleştirilmesi önemlidir dedi.
    
     -Deprem riski taşıyan bölgeler-
    
     Kocaelide yapılan çalışmalar sonucunda, Derince, Körfez, Dilovası, İzmit Körfez Mahallesi, Kocaeli Fuar Alanı ve Gebze Güzeller Bölgesinin deprem riski taşıyan bölge olarak tespit edildiğini belirten Özer, Buralardaki konutların, yeni yapılanmalarla birlikte depreme dayanıklı şehir dokusuna uygun bir şekilde yeniden oluşturulmasını bekliyoruz ifadelerini kullandı.
     Özer, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ve Kentsel Dönüşüm sürecinde, Kocaelideki 12 ilçenin, ilgili yasa gereği riskli bölgeleri, riskli binaları kendilerinin belirleyip kentsel dönüşüm alanlarını tespit edeceklerini kaydetti.
     Alanların tespitinde herhangi bir sorunun çıkabileceğine dikkate çeken Özer, yapılacak olan itirazların büyümeden çözülmesi gerektiğini ifade etti.
     Özer, bu çalışmalar bittikten sonra, Büyükşehir Belediyesine, daha sonra AFADa ve son olarak Bakanlar Kuruluna sunulacak. Onaylandıktan sonra bu bölgeler kentsel dönüşüm alanı olarak tanımlanmış olacaklar. Bu aşamada bu yerlerin, birkaç aşamada denetlenmesi çok önemli dedi.
     Prof. Dr. Özer, tarafsızlığı ve bilimselliği tartışılmayan üniversitelerin bu tür çalışmalarda, en azından bilgi alışverişinde ortak edinilmesinde yarar olduğunu anlatarak, Bu nedenle gerek valiliğimizin, gerek büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin, herkesin bizlerle iş birliği yapmasını istiyorum. Daha doğrusunu elde etmek için, biz üniversite olarak insanlarla, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle ortak iş yapmaya açık olduğumuzu söylüyorum. Bunun maliyeti yok. Bizler her zaman paylaşıma açığız şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Metin Girgin
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kocaelideki kentsel dönüşüm çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER