KKTC Su Temini Projesi

KKTC Su Temini Projesi -Orman ve Su işleri Bakanı Eroğlu: -Yaklaşık 107 kilometre boru hattıyla, 80 kilometresi deniz altından olmak üzere, canımız ciğerimiz KKTCye su götüreceğiz. Kıbrısa bu su hayat verecek -KKTC Ekono


MERSİN (A.A) - Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTCye Su Temini Projesi kapsamında, yaklaşık 107 kilometre boru hattıyla Kıbrısa su götürüleceğini belirterek, Canımız ciğerimiz KKTCye su götüreceğiz. Kıbrısa bu su hayat verecek dedi.
     Eroğlu, Türkiyeden KKTCye yıllık 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu taşıyacak KKTC Su Temin Projesinin Anamur ilçesindeki su geçişi ve kara yapılarının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, böylesine önemli bir projenin temel atma törenine katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
     Tesisin hem Türkiyeye, hem KKTCye hayırlı olmasını dileyen Eroğlu, KKTCnin verimli topraklarına, anavatan Türkiyeden hayat suyu götürmenin pek çok hükümetin hayali olduğunu hatırlatarak, bunun kendilerine nasip olmasından gurur duyduklarını kaydetti.
     Amaçlarının günü kurtarmak değil, kalıcı bir çözüm bulmak olduğunu dile getiren Eroğlu, Dünyada ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC İçmesuyu Temini Projesi, 2 adet baraj, toplam 107 kilometre boru hattı ile 2 adet terfi merkezinden oluşmaktadır. 75 milyon vatandaşımız gibi benim de Kıbrısla gönül bağlarım var. Kıbrıs bizim canımız, ne yapılsa azdır diye düşünüyorum. Kıbrısa ne gerekiyorsa yapacağız diye konuştu.
     Asrın Proesi olarak nitelendirilen projenin 7 Mart 2011 Alaköprü Barajının temelinin atılmasıyla başladığını hatırlatan Eroğlu, 7 Mart 2014te projeyi bitireceklerini vurguladı.
     Eroğlu, projeye verdiği destekten dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğana, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, şunları kaydetti:
     Anamurdaki Dragon Çayı gerçekten çok verimli bir çay. 700 milyon metreküp suyu var. Kıbrısın su ihtiyacı var, Anamurun sulama suyu ihtiyacı var. Alaköprü Barajının temeli atıldı. Burada 130 milyon metrekup su biriktireceğiz. Buranın tam karşısında Geçitköy Barajının temelini attık. Buradan 75 milyon metreküp suyu karşıdaki Geçitköy Barajına aktaracağız. Suyu askıda gidecek borularla aktaracağız. Zeminden gitmeyecek, çünkü Türkiye ile Kıbrıs arasında bin 450 metre derinlikte çukur var. Dünyada ilk defa 250 metre derinlikte askıda borularla Kıbrısa su götüreceğiz. Bu yönüyle dünyada bir ilk olan bir proje. Yaklaşık 107 kilometre boru hattıyla, 80 kilometresi deniz altından olmak üzere, canımız ciğerimiz KKTCye su götüreceğiz. Kıbrısa bu su hayat verecek. Hükümet olarak Kıbrısa her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz.
     Bakan Eroğlu, baraj suyunun sadece KKTCye gitmeyeceğini belirterek, 130 milyon metreküp su ile Anamurda 40 bin dekar alan arazinin sulaması yapılacak. Projesi hazırlanıyor. Kıbrısta da 65 bin dekar arazinin sulaması yapılacak dedi.
    
     -KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun-
    
     KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, asrın projesi olarak nitelendirilen bu projenin temel atma törenine katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Asırlar boyunca Türkiye Cumhuriyeti ve KKTCde yaşayan Türklerin yıkılmaz, sarsılmaz bağlarına yenisini eklemeye geldik. Bu KKTC ve anavatan Türkiyenin kucaklamasının en somut örneklerinden bir tanesidir. Bu proje, iki ülke arasındaki ilişkilerin hiçbir çıkar ve menfaat ilişkisine dayanmadığının en somut örneklerinden biridir diye konuştu.
    
     -KKTC Su Temin Projesi-
    
     Asrın Projesi olarak nitelendirilen KKTC Su Temin Projesi 7 Mart 2011de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Alaköprü Barajının temelinin atılmasıyla başladı. Projede, barajda su tutulmasını sağlayacak inşaat aşamasına geçildi. Projenin ikici ayağında ise Akdenizin içerisinden suyu taşıyacak olan boru hattı döşenmeye başlanacak.
     Projenin başta KKTC olmak üzere, tüm Akdeniz çanağı için denizin 250 metre altından borularla su taşınacak olması bakımından önem taşıdığı belirtilirken, böyle bir yöntemin dünyada ilk kez uygulanacağı ve dünyaya örnek olabileceği vurgulanıyor.
     Anavatandan yılda ortalama 75 milyon metreküp suyun KKTCye ulaştırılmasını hedefleyen proje sonucunda, 35 milyon metreküp suyun içme suyu olarak kullanılması geriye kalan suyun ise tarımda kullanılması planlanıyor.
     2014 yılı mart ayında tamamlanması hedeflenen proje ile deniz yüzeyinin 250 metre altından 80 kilometre uzunluğunda su hattı yapılacak.
     Proje kapsamında, su hattının Türkiye tarafı kara yapıları için 45,6 milyon lira, KKTC tarafı kara yapıları için 26,9 milyon lira, deniz geçişi isale hattı için 630 milyon lira ve barajlarla birlikte toplam 782 milyon 504 bin liralık yatırım öngörülüyor.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber KKTC Su Temini Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER