Kış aylarında evlerin havalandırılması uyarısı

Kış aylarında evlerin havalandırılması uyarısı -Atatürk Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Araz: Isı kaybı olmaması için kışın evler havalandırılamıyor. Eksi 30 derecede evlerin havalandırılması


ERZURUM (A.A) - Zehra Melek Çat - Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Araz, kış günlerinde evlerin havalandırılması uyarısında bulunarak, Isı kaybı olmaması için kışın evler havalandırılamıyor. Eksi 30 derecede evlerin havalandırılması mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda da odanın kapısını açarak, odanın hacmini genişletebiliriz dedi.
     Araz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında ısı kaybı yaşanmaması için evlerin havalandırılmadığını, bu durumunda ev içerisinde kirli hava birikmesine neden olduğunu belirtti.
     Hava kirliliğinin akciğer hastalıklarının başlıca nedeni olduğunu vurgulayan Araz, Özellikle kırsal kesimde biomas dediğimiz hayvansal atıkların yakılması ev içi hava kirliliğine neden oluyor. Bu durum uzun vadeli kronik bronşite, düşük ihtimalli de olsa akciğer kanserine de sebep olabilir dedi.
     Doğu Anadoluda kırsal kesimlerde tezek yakıldığını anımsatan Araz, bu durumda ev içinde ciddi hava kirliliği oluştuğunu söyledi.
     Türk Toraks Derneğinin Erzurumda akciğer kanseriyle ilgili yaptığı bir araştırmada odun, kömür ve biomasın oluşturduğu yakıtlarda biomasın akciğerlere daha fazla zarar verdiğinin ortaya çıktığını anlatan Araz, odun ve kömürün de ortam iyi havalandırılmazsa akciğer kanseri ve kronik bronşitle bağlantısı olduğunu belirtti.
    
     -Dışarıda olduğu gibi ev içinde de hava kirliliği olabiliyor-
    
     Araz, kaloriferli evlerin akciğer hastalıkları açısından bir sorun oluşturmadığını belirterek, Kaloriferler havadaki nem oranını düşürüyor. Bu da solunum problemlerine neden olabiliyor. Bunu önlemek için kalorifer üstüne ıslak havlu konabilir diye konuştu.
     Kış aylarında hava kirliliğinin yükseldiğini ifade eden Araz, şunları kaydetti:
     Dışarıda olduğu gibi ev içinde de hava kirliliği olabiliyor. Ev içi havanın temizlenmesi için günde 2 saat ev havalandırılmalı. Isı kaybı olmaması için kışın evler havalandırılamıyor. Eksi 30 derecede evlerin havalandırılması mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda da odanın kapısını açarak, odanın hacmini genişletebiliriz.
     Araz, özellikle sobalı evlerde ısı kaybını engellemek için havalandırmaların kapatıldığına dikkati çekerek, bu durumun karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olduğunu vurguladı.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kış aylarında evlerin havalandırılması uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER