Kırkpınar Yağlı Güreşleri, müzede ölümsüzleşecek

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, müzede ölümsüzleşecek -Edirne Valiliği, 651 yıllık Kırkpınar geleneğini 365 gün boyunca tanıtabilmek amacıyla müze kuracak -Vali Duruer: -Yapmayı düşündüğümüz müzede güreşen insanlardan tutun da kısp


EDİRNE (A.A) - Hakan Şahin - Edirne Valiliği, 651 yıllık Kırkpınar Yağlı Güreşleri geleneğini 365 gün boyunca tanıtabilmek amacıyla müze kuracak.
     Edirne Valiliği, tanıtım atağı kapsamında kentte iki yeni müze kurulması için çalışma başlattı. Açık hava müzesi olarak anılan kentte, Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Hıdırlık Tabyası için müze çalışmaları başlatıldı.
     Vali Hasan Duruer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 651 yıldır yapılan, dünyada olimpiyatların ardından en uzun soluklu spor olarak anılan Kırkpınar Yağlı Güreşlerini daha iyi tanıtabilmek için müze çalışmasına yakın zamanda başlanacağını söyledi.
     Müzeyi gezenlerin Kırkpınar hakkında neyi öğrenmek istiyorsa cevabını bulacağını ifade eden Duruer, UNESCOnun Kırkpınarı Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine alması, ilgiyi artırdı. İstedik ki burada bir de Kırkpınar Müzesi olsun. Yapmayı düşündüğümüz müzede güreşen insanlardan tutun da kıspete kadar her şey olacak. İnsanlar Kırkpınar hakkında neyi öğrenmek istiyorlarsa müzede olacak şeklinde konuştu.
     Güreşlerin belirli dönemlerde düzenlenmesi nedeniyle Sarayiçine gelen ziyaretçilerin yeterli düzeyde bilgi sahibi olamadığına dikkati çeken Duruer, Müze olursa sadece Kırkpınar zamanı değil, bir yıl boyunca Kırkpınar ve güreşler hakkında bilgi sahibi olabilecekler. İnşallah Trakya Üniversitesiyle güzel bir müze haline getireceğiz ifadesini kullandı.
    
     -Hıdırlık Tabyası da müze olacak-
    
     Osmanlıların Balkanlara geçişinin anlatılacağı bir müzenin de Hıdırlık Tabyasında kurulacağını anlatan Duruer, Hıdırlık Tabyası, 55 dönüm arazi üzerine kurulu, tabyaların en muhteşemlerinden bir tanesi. Abdülhamit Han zamanında yapılmış 30 tabyadan bir tanesi ve mevki olarak da Edirneye çok güzel silüet veren yerde dedi.
     Duruer, müzede, Osmanlının Süleyman Paşa döneminden itibaren Balkanlara geçişinin canlandırılmasını arzuladıklarını belirterek, müzenin İstanbulun fethini, fetihten sonraki Balkan Seferlerini ve Balkanlardaki kültür mirasını yansıtmasını istediklerini vurguladı.
     1913 yılında maalesef bir facia olan Balkan Savaşları da orada yazsın diyen Duruer, Biz hem medeniyet müzesi hem de göç müzesi haline getirmeyi düşünüyoruz. Balkanlar, Osmanlı İmparatorluğunun en büyük kaybıdır. Bir hiç uğruna kaybedilen Balkan coğrafyası var. Orada çok önemli eserler meydana getirmişiz. Büyük bir kültür medeniyetimiz var diye konuştu.
     Vali Duruer, benzeri müzelerin turistlerin Edirneyi günü birlik ziyaretinden öte, kentte konaklamalarını sağlayacağını da sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kırkpınar Yağlı Güreşleri, müzede ölümsüzleşecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER