Kesik Minarenin durumu görüşüldü

Kesik Minarenin durumu görüşüldü Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu, son günlerde cami tartışmalarıyla gündeme gelen Kesik Minareyi görüştü


ANTALYA (A.A) - Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu, son günlerde cami tartışmalarıyla gündeme gelen Kesik Minareyi görüştü.
     Antalya Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu, Vakıflar Genel Müdürlüğünce cami yapılması gündeme gelen Kesik Minareyi tartıştı.
     Toplantıya Vakıflar Bölge Müdürlüğünü temsilen katılan Sanat Eserleri Yapı İşleri Şube Müdürü Mehtap Emiralioğlu, Kesik Minarenin cami yapılmasına yönelik talebin Vakıflar Genel Müdürlüğünden geldiğini belirterek, bu yapının Açık Hava Müzesi yapılması için 2007 yılında hazırladıkları ve Antalya Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun da onayladığı projenin, genel müdürlüğün talimatıyla bu kez cami yapılmasına yönelik yeniden düzenlendiğini söyledi.
     Çalışma grubu üyelerinden Giray Ercenk, Antalya kamuoyunun bu gelişmelerden son derece rahatsız olduğunu savunarak, yakın ve uzak tarihin kente gelen insanlara sunulduğu tek mekan olan Kaleiçinin bu tür anlamsız tartışmalarla gündeme getirilmemesi gerektiğini kaydetti.
     Ercenk, tarihin her evresine ait kalıntıların, buluntuların olduğu Kaleiçinin tümüyle korunmasına yönelik bir anlayışın ortaya konulması gerektiğini ifade ederek, Kesik Minare, maalesef cami olmaya en az müsait olan yerlerden biridir. Açık hava müzesi konumunda ve Kaleiçi için çok önemli bir parçadır. Kaleiçinde inşa edildiği tarihi gösteren Hıdırlık Kulesinden sonra ikinci eserdir dedi.
     Kesik Minareye yaklaşık 50 metre mesafede bulunan Alaaddin Camisinin üçte birden fazla dolduğunu görmediğini ifade eden Ercenk, İmaret Camisi ise Kesik Minarenin burnunun dibindedir. Camiye ihtiyaç var mı, yok mu bu gerçekten ciddi bir sorundur. Eğer ihtiyaç yoksa bu niye yapılıyor. Kaleiçi bizim tarih vitrinimizdir ve bu vitrinin içinde tarihin her kesitini göstermek zorundayız. Kesik Minarede, Kaleiçinde antik çağın iki önemli yapısından biridir diye konuştu.
     Üyelerden Yavuz Sakarya ise Kaleiçinin camiye ihtiyacının olup olmadığının çok iyi sorgulanması gerektiğine işaret ederek, Böylesine bir tarih hazinesinin üzerine bir yapı kondurmak cinayetten ve tarihi katletmekten başka bir şey değildir. Burası açık hava müzesi olmalıdır. Bu kentte yaşıyorsan bu kentin değerlerine sahip çıkmak zorundayız ifadelerini kullandı.
     Kültür ve Sanat Çalışma Grubu Başkanı Salih Yön ise camiye karşı olmadıklarını, ancak MS 2. yüzyılda tapınak olarak inşa edilen ve bugüne kadar çeşitli dinlere hizmet vermiş böylesine önemli bir eserin yok edilmesine sessiz kalmayacaklarını söyledi.
     Toplantıda Kesik Minarenin önceki onaylı plan ve projelerinde olduğu gibi Açık Hava Müzesi olarak düzenlenmesi yönünde alınan karar, Yürütme Kurulunda da görüşüldükten sonra Antalya Kent Konseyinin görüşü olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlıklara gönderilecek.
    
     Muhabir: Süleyman Elçin
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kesik Minarenin durumu görüşüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER