Kazı evi bahçesindeki ağaçların kesilmesine tepki

Kazı evi bahçesindeki ağaçların kesilmesine tepki -Bandırmadaki Daskyleion kazı evinin bahçesinde bulunan ağaçların "polen" yaydığı gerekçesiyle Ergili Köy Muhtarlığınca kesilmesine kazı ekibi, tepki gösterdi


BALIKESİR (A.A) - Bandırmaya bağlı Ergili köyünün "Hisartepe" mevkisinde bulunan Daskyleion kazı evinin bahçesindeki ağaçların, "polen" yaydığı gerekçesiyle köy muhtarlığınca kesilmesi kazı ekibinin tepkisine yol açtı.
     Yaklaşık 5 bin yıllık tarihe sahip Daskyleionun onursal kazı başkanı emekli Prof. Dr. Tomris Bakır, kazı çalışmalarını yaklaşık 20 yıl yaptığını söyledi. Bölgedeki kazı evinin bahçesindeki ağaçların polen yaydığı gerekçesiyle muhtarlık tarafından kesildiğini dile getiren Bakır, şöyle konuştu:
     "Kesilen bu ağaçlar yalnızca bazı dönemlerde polen salgılar. Onun dışında hiçbir zararları yoktur. Benim dönemimde de muhtarlıklar, bu ağaçların kesimi için girişimlerde bulundularsa da yetkili makamlar, bizim de yönlendirmemizle izin vermediler ve doğruyu yaptılar. Kaldı ki, Daskyleionun da bulunduğu bu bölge, son yıllarda doğal sit kapsamına alındı. Böylece alan, hem arkeolojik hem de doğal sit alanı durumuna geldi. Bu kesilen ağaçlara, Kuşcennetine gelen kuşlar da yuva yapıyordu. Bu işin peşini bırakmayacağız. Kazı yetkilileri olarak gerekli yerlere yasal başvurularımızı yapacağız."
     Ergili Muhtarı Ferhat Güldaş ise çok eski olan kızılçam ağaçlarından yayılan polenlerin, vatandaşlarda alerjik hastalıklara neden olduğunu ileri sürerek, "Köylülerin de isteğiyle devletin bazı ilgili müdürlüklerinden izin alarak kestiğimiz ağaçların yerine 76 fıstık çamı dikeceğiz. Kaldı ki, bu bölge köyümüz tüzel kişiliğine ait bulunuyordu. Geçtiğimiz günlerde, bu bölgede 5 bin kişinin katıldığı Kutlu Doğum Haftası etkinliği düzenledik. Ağaçları kesmeseydik de vatandaşlarımız, bu etkinlik sırasında alerjik hastalıklarla mı karşılaşsalardı-" dedi.
    
     Muhabir: Ahmet Pesen / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kazı evi bahçesindeki ağaçların kesilmesine tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER