Kazan patlamalarına karşı denetim talebi

Kazan patlamalarına karşı denetim talebi -Zaman zaman can kayıplarına da neden olan kazan patlamalarının yaşanmaması yapılacak denetimlerin daha etkin gerçekleştirilmesiyle, kazaların önüne geçilebileceği bildirildi


MERSİN (A.A) - Zaman zaman can kayıplarına da neden olan kazan patlamalarının yaşanmaması için bazı tedbirlerin alınabileceği ve bu kapsamda denetimlerin daha etkin yapılmasıyla kazaların önüne geçilebileceği bildirildi.
     Mersin Makina Mühendisleri Odası Başkanı Alper Turna, yazılı açıklamasında, zaman zaman can kayıplarına da neden olan kazan patlamalarının yaşanmaması için bazı tedbirlerin alınabileceğini belirtti.
     İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 207, 208 ve 209. maddelerinde kazanların, 223 ve 227. maddelerinde buhar kazanı, kalorifer kazanı, kızgın yağ kazanı, kızgın su kazanı, hava tankı ve hidrofor gibi basınçlı kapların, yılda bir kere periyodik kontrol ve testlerinin yapılması hükme bağlandığını hatırlatan Turna, ancak denetim yetersizliği nedeniyle bu testlerin genellikle ihmal edildiğini savundu.
     Turna, kazanlarda emniyet sistemlerinin çalışmadığında, eskime, çürüme veya diğer işletme hataları olduğunda, kazalar ya da patlamaların kaçınılmaz olacağına dikkati çekeerk, şöyle devam etti:
     Mevcut kazanlarda periyodik kontrol ve testlerin, yetkili kuruluşlar tarafından yapılmasıyla patlamaların büyük oranda önüne geçilebilir. Ülkemizdeki kazan dairelerinin tamamının süratle kontrole tabi tutularak mevcut durumlarının ortaya çıkarılması, ömrünü tamamlamış ve kullanılması sakıncalı kazanların işletilmesine ivedilikle son verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle mevcut yönetmelikler doğrultusunda, kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez, periyodik kontrol, bakım ve testleri mutlaka yaptırılmalıdır. Bu testlerin uzman kişiler tarafından sağlıklı biçimde yapılabilmesi ve yönetmeliklere göre geçerli sayılabilmesi için, Makina Mühendisleri Odası gibi Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen, yetkili muayene kuruluşlarına yaptırılmasına dikkat edilmelidir.
     İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 210. maddesiyle kazanların ehliyetli kişilerce işletilmesinin zorunlu kılındığını anımsatan Turna, şunları kaydetti:
     Konutlarda ve işletmelerde kazancıların, odamız tarafından da rutin olarak düzenlenen Sanayi Tipi Kazanlar Yardımcı Personel Yetiştirme Kursuna katılarak, Kazan İşletme Sertifikası almış olmaları gerekmektedir. Geçmişte yaşadığımız kazan patlamalarının, yetkin ve yetkili olmayan kişiler tarafından işletilen kazanlarda gerçekleştiğini unutmamalıdır. Kamuoyuna yansıyan ve yansımayan bu tür kazaların tekrarlanmaması için, dikkat edilmesi gereken hususları kamuoyu ile bir kez daha paylaşarak, bu konuda yetkilileri ve vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz.
    
     Muhabir: Kerem Kocalar
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Kazan patlamalarına karşı denetim talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER