Kayseri, 2. derece deprem bölgesine dönüştürülebilir

Kayseri, 2. derece deprem bölgesine dönüştürülebilir -Jeoloji Mühendisleri İl Temsilcisi Evsen: -Kurum ve kuruluşlar, güncellenen diri faylara göre projelerini gözden geçirmeli


KAYSERİ (A.A) - Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Adnan Evsen, Kayseride deprem bölgelendirme haritasının değişebileceğini belirterek, kurum ve kuruluşların planladıkları projeleri, güncellenen fay hatlarına göre gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.
     Evsen, yaptığı yazılı açıklamada, İran depremiyle Türkiyenin depremselliğinin bir kez daha gündeme geldiğini vurguladı.
     Bu yıl güncellenen Türkiye Diri Fay Haritasına göre Türkiyede fay sayısının 326 olduğunu hatırlatan Evsen, açıklamasında, Bugüne kadar Kayseri ve yakın civarını doğrudan etkileyen en önemli fay Ecemiş Fayıydı. Güncellenen diri fay haritasına Kayseri ve yakın civarını etkileyecek olan yeni bir fay daha ortaya çıktı. Bu fayın literatürdeki adı Sarız Fayıdır. Bugünden itibaren Kayseride hizmet üreten mimar, mühendis, şehir plancısı, merkezi ve yerel idareler, meslek odaları, yatırımcı nitelikteki kamu kurum ve kuruluşlarının mevcut değişikliği güncel belleklerine alma zorunluluğu ortaya çıkmıştır ifadelerine yer verdi.
     Güncellenen Türkiye Diri Fay Haritasına göre Kayseri ve ilçelerinin deprem bölgelendirme haritasının değişebileceğini belirten Evsen, şunları kaydetti:
     Sarız ilçesi 4. derece deprem bölgesinden 3. veya 2. derece deprem bölgesine dönüştürülebilir. Kayseri kenti de 2. derece deprem bölgesine dönüştürülebilir. Bütün bu gelişmeleri MTA tarafından yapılacak yayınlar ile birlikte görme imkanı bulacağız. Dünyanın değişik noktalarında meydana gelen depremler göstermektedir ki, dünya hala stabil değildir. İranda meydana gelen depremler Türkiyedeki deprem üreten fayları direk olarak etkilemese de dolaylı olarak etkilemektedir. Bu vesileyle bir deprem kenti olan Kayserideki güncellenen diri faylara göre yatırımcı kurum ve kuruluşlar tarafından planlanan, projelendirilen, ihale edilen veya ihale aşamasında olan, otoyol, tünel, baraj, gölet, santral, köprü, viyadük ve imara açılan alanlar, sanayi ve organize bölgelerinin yer seçimi, demiryolu, mevcut sanat yapıları, ulaşım altyapısı, isale hatları, çizgisel yapıların güzergah seçimi, mühendislik tasarım ve yapıları gibi pek çok projenin hayata geçirilme, değişikliğin olduğu yerlerde bir kez daha gözden geçirilme zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
    
     Muhabir: Yemliha Kurt
     Yayıncı: Mustafa Yıldız
<< Önceki Haber Kayseri, 2. derece deprem bölgesine dönüştürülebilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER