Kasım ayı enflasyonu

Kasım ayı enflasyonu -ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak: -Enflasyondaki düşüş, bu yıl ekonomik durgunluk ve tarım fiyatlarındaki düşüş sonucunda elde edilmiştir. Reel sektörde ve tarımda düşük enflasyon ile ağır bir bedel ödendi


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Enflasyondaki düşüş, bu yıl ekonomik durgunluk ve tarım fiyatlarındaki düşüş sonucunda elde edilmiştir. Reel sektörde ve tarımda düşük enflasyon ile ağır bir bedel ödendiğinin unutulmaması gerekir dedi.
     Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 Kasım ayı enflasyonunun, TÜFEde yüzde 0,38 ile beklentilerin altında, ÜFEde ise yüzde 1,66 ile beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini hatırlattı. Yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 6,37, üretici fiyatlarında yüzde 3,60 olarak gerçekleştiğini ifade eden Budak, TÜFEdeki sürprizin ise tarım sektöründeki fiyat düşüşlerinin sonucu olduğunu vurguladı.
     Gıda fiyatları geçen ay yüzde 0,12 oranında düşerken, yıllık gıda enflasyonunun yakın tarihin en düşük oranıyla yüzde 4,32 olarak gerçekleştiğine dikkati çeken Budak, ÜFEdeki yükselişin enerji fiyatlarına yapılan zamlardan kaynaklandığını bildirdi.
     Budak, açıklamasında, İmalat sanayide aylık enflasyon yüzde 0,55 oranında düşerken, yıllık enflasyon yüzde 1,64 düzeyinde kalmıştır. Mevsimlik ürünler dışında aylık TÜFE artışı yüzde 0,08dir. Enflasyona en önemli artırıcı katkı, giyimdeki mevsimlik fiyat artışı ve konut grubuna yansıyan elektrik, su, gaz fiyatlarındaki artıştır dedi.
    
     -Batı Akdeniz Türkiye ortalamasının altında-
    
     Çetin Osman Budak, bölgede TÜFE oranının aylık yüzde 0,22, yıllık yüzde 6,31 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Batı Akdenizin aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında kaldığını, 11 aylık enflasyonda ise ortalamanın üstünde yer aldığını belirten Budak, bölgesel enflasyonda en fazla dikkat çekici konunun, tarım enflasyonunun aylık eksi yüzde 1,03 ve yıllık yüzde 3,89 oranlarıyla Türkiye ortalamasının oldukça altında kalması olduğunu kaydetti.
     Batı Akdenizin 26 bölge arasında aylık bazda 22nci, 11 aylık dönemde 5inci ve yıllık bazda 13üncü sırada yer aldığına işaret eden Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Mevsimlik hareketler dışında çekirdek enflasyonda yıllık oran düşüşü devam etmektedir. Enflasyondaki düşüş, bu yıl ekonomik durgunluk ve tarım fiyatlarındaki düşüş sonucunda elde edilmiştir. Reel sektörde ve tarımda düşük enflasyon ile ağır bir bedel ödendiğinin unutulmaması gerekir. Tarımda düşük enflasyon rekoru kırılmaktadır. TÜFEde aylık yüzde eksi 0,12, yıllık yüzde 4,36, ÜFEde aylık yüzde eksi 2,96, yıllık yüzde eksi 0,73lik negatif enflasyon, sektörde alarm durumunun geçildiğini ve olağanüstü önlemler alınması gerektiğini göstermektedir. Ekonomide durgunluğa, döviz kurunun yatay seyrine, tarımda negatif enflasyona, imalat sanayindeki düşük enflasyon rekoruna rağmen, enflasyonun yüzde 7ye yakın düzeyde kalması, uzun dönemde fiyat istikrarı için para politikasının yeterli olmayacağını, yapısal reformlarla verimlilik artışı sağlanmasının zorunlu olduğunu göstermektedir.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Kasım ayı enflasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER