Kasım ayı enflasyon rakamları

Kasım ayı enflasyon rakamları -BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: -Aralık ayında bir sürpriz yaşamazsak enflasyon revize edilen bant içinde kalacak ve Merkez Bankasının kredibilitesine olumlu katkıda bulunacak


BURSA (A.A) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Aralık ayında bir sürpriz yaşamazsak enflasyon revize edilen bant içinde kalacak ve Merkez Bankasının kredibilitesine olumlu katkıda bulunacak değerlendirmesini yaptı.
     Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Sönmez, yazılı açıklamasında, kasımda işlenmemiş gıda fiyatlarının aylık bazda yüzde 1,5 düştüğünü ve artışın yıllık bazda yüzde -0,3 ile negatife indiğini belirtti.
     Ekim ayında yüzde 7,8 olan yıllık enflasyonun kasımda yüzde 6,4e indiğini ifade eden Sönmez, Bu rakam, son 16 ayın en düşük düzeyi. Eğer Aralık ayında bir sürpriz yaşamazsak enflasyon revize edilen bant içinde kalacak ve Merkez Bankasının kredibilitesine olumlu katkıda bulunacak. Ancak işlenmemiş gıda fiyatlarında ve petrolde dalgalanma olasılığı yüksek. Gelecek yıla ilişkin hesap yaparken bu riski göz ardı etmemeliyiz değerlendirmesini yaptı.
     TÜFEdeki gerilemeye karşın Üretici Fiyatları Endeksinin (ÜFE) kasımda yüzde 1,7 artışla son 15 ayın en yüksek düzeyine ulaştığını vurgulayan Sönmez, çekirdek enflasyonda ise zayıf iç talebin etkisiyle bazı kalemlerdeki düşüşün dikkat çektiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Örneğin son vergi artışlarının yansıtılmadığı oto fiyatlarında kasımda yüzde 1lik düşüş var. Öte yandan kasımda yıllık enflasyon lokanta ve otelde yüzde 9,4e, konutta vergi artışı ve petrolün etkisiyle yüzde 11,7ye yükselerek manşet enflasyonun oldukça üstüne çıktı. Benzer şekilde son iki aydır ılımlı artan kira enflasyonu da kasımda yıllık bazda yüzde 5,4 ile üç yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Görüldüğü üzere son çeyrekte iç talebin yönü konusunda sinyaller oldukça karışık.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Kasım ayı enflasyon rakamları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER