Karun Hazinelerinin yeni evi

Karun Hazinelerinin yeni evi -Lidya Kralı Krezüse ait olduğu değerlendirilen ve Karun Hazineleri olarak adlandırılan 451 parçalık paha biçilmez koleksiyon, yapımı süren yeni Uşak Arkeoloji Müzesinde sergilenecek -Müzenin Mimarı M


UŞAK (A.A) - Soner Kılınç - Uşakta yapımı süren yeni Arkeoloji Müzesinin Mimarı Metin Keskin, Karun Hazineleri için özel sergi alanlarının oluşturulacağı yeni müzenin akıllı güvenlik sistemleri ile korunacağı belirtti.
     Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uşak Tren Garı yakınında inşa edilen yeni müze binasının 2 bin 450 metrekare alanda kurulacağını ve üç katlı olacağını söyledi.
     Projenin çağdaş mimari özellikleri yansıttığına işaret eden Keskin, Uşak Arkeoloji Müzesinin uzun soluklu bir planlamanın ilk adımı olduğunu vurgulayarak, müzenin kurulduğu bölgenin "Uşak Kültür Sitesi" olarak düzenlenmek istendiğini ve müzenin, projenin ilk ayağını oluşturduğunu kaydetti.
     Bölgede ilerleyen zamanlarda Demiryolu Müzesi, Halı Müzesi, Kültür Merkezi gibi çeşitli donatıların da hayata geçirileceğini ve bu nedenle arkeoloji müzesinin mimari projesinin önem kazandığını belirten Keskin şöyle konuştu:
     "Arkeoloji Müzesi olarak ayrılan alanın durumu ve demiryoluna paralel yapısı değerlendirilerek müze doğrusal bir konumda yerleştirilmiştir. Alan içinde korunması gereken ve önerilen tescilli-tescilsiz yapıların varlığı, planlamada etken unsur olarak belirleyici olmuştur. Demiryolu binalarının işlevlendirilerek korunması, binaların arkeopark içinde değerlendirilerek arkeoloji binası ile ilişkisinin kurulması planlanmıştır. Bu doğrultuda alanın demiryolu binalarının bulunduğu kuzey yarısı açık sergi alanı olarak planlanmış, kafeterya da bu alan içinde değerlendirilmiştir.
     Üç katlı olacak binanın bodrum katında depolar ve atölyeler, zemin ve birinci katında sergi alanları planlanmıştır. Zemin kattaki yönetim bölümü sergi alanlarından ayrı planlanmış, seminer salonu da ayrı bir bölümde değerlendirilmiştir. Müzenin girişinde tanıtım, kitap ve hediyelik eşyaların bulunduğu bir mekana yer verildi. Giriş holü doğrusal planlanmış yapı kompleksinin dağılım merkezi konumundadır."
    
     -"Yaklaşık 45 bin eser bulunuyor"-
    
     Halen Uşak Arkeoloji Müzesinde yaklaşık 45 bin eser bulunduğunu ve bu eserlerin büyük bölümünün sergilenebilir nitelikte olduğunu belirten Keskin, Lidya Kralı Krezüse ait olduğu değerlendirilen ve Karun Hazineleri olarak adlandırılan 451 parçalık paha biçilmez koleksiyon için müzede özel bir sergi salonu hazırlanacağını dile getirdi.
     Keskin, hazinenin parçalarının büyük bölümünün küçük eserlerden oluştuğunu ancak tarihi değerlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayarak, eserlerin geniş mekanlarda, hatta tek tek özel ışıklandırmaların yapıldığı bölümlerde sergilenebileceğini ifade etti.
     Müzenin mimari projesinde mekansal birlikteliğini sağlayan sergi mekanlarının ilişkilendirilmesine özen gösterildiğini kaydeden Keskin, "Sergi salonlarına giriş ve çıkışın bir noktadan yapıldığı teşhir salonlarında müze ziyaretçilerinin dolaşımının izlenebildiği, denetimli ve gerekli güvenlik donanımına sahip, kendi içinde seksiyon katları ile kronolojik tanımlamalar yapılan mekan bölümleri olacak. Sergi mekanları birbirleriyle ilişkili büyük mekanlar olarak planlanmıştır. Hazırlanan senaryo doğrultusunda ziyaretçi güzergahı belirlenmiştir. Karun hazinelerinin bulunduğu mekan diğer bölümlerden ayrılmış, farklı aydınlatma ve sergileme boyutuyla değerlendirilmesi planlanmıştır" diye konuştu.
    
     -"Özel güvenlik sistemleri uygulanacak"-
    
     Müzede engellilerin bütün mekanlara rahatça ulaşmasına imkan tanıyan yapısal düzenlemelerin sağlandığını, çocukların eğitimi için de ayrı bir mekan oluşturulduğunu söyleyen Keskin, müzenin güvenlik sistemleri ile ilgili şu bilgileri verdi:
     "Müzede özel güvenlik sistemleri uygulanacak. Müze fiziki ve uzaktan erişimli, tüm tehditlere karşı tam korumalı, kayıt nitelikli, harekete, ısı ve sese duyarlı akıllı güvenlik sistemleri ile korunacak. Yangın ihbar sistemleri belirlenen adreslere kesintisiz erişim sağlayan alt yapı ile birlikte eserlerin bulunduğu alan ve niteliklerine göre belirlenecek yöntemleri sağlayacak kapasitede olacak. Yangın söndürme sistemleri eserlere göre belirlenecek. Özel güvenlik sistemlerine sahip, çevre şartları ve fiziki tehditlerinden korunaklı açık, yarı açık alanlar olarak değerlendirilecektir. Bu alanlar müze ziyaretçilerinin, aynı giriş bileti ile güvenlik ve denetim alanından çıkmadan izleyebilecekleri dolaşıma sahip bir alan olacaktır."
    
     -Yapımı 2014te tamamlanacak-
    
     Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden de Karun Hazinelerinin Uşakın markası olduğunu ifade ederek, yapımı 2014 yılında sona erecek müzenin kent için son derece önemli olduğunu dile getirdi.
     Karun hazinelerinin milattan önce 560-546 yılları arasında hüküm süren Lidya Kralı Krezüse ait olduğunun değerlendirildiğini ve 451 parçalık hazinenin Uşakta sergilendiğini kaydeden Vali Erden, "Yeni müzenin tamamlanmasıyla eserlerin çok daha nezih bir ortamda sergilenmesi sağlanacak. Eserlerin kentimizin turizm potansiyeline katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Karun Hazinelerinin yeni evi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER