Kartal kanadı çığırtmada ses buluyor

Kartal kanadı çığırtmada ses buluyor -Kartal kanadı kemiğinden yapılan üflemeli çalgı Çığırtma, Burdurdaki son ustası tarafından günümüzde yaşatılmaya çalışılıyor


BURDUR (A.A) - Volkan Poliçe - Türkiyede unutulmaya yüz tutmuş üflemeli çalgılardan Çığırtma, Burdurdaki son ustası tarafından günümüzde yaşatılmaya çalışılıyor.
     Tarihi Orta Asyaya dayanan ve Toros Dağlarının batı kesiminde yaygın olarak kullanılan, dilsiz, üflemeli bir çalgı olan çığırtma, Burdurda nefesli saz ustası Mehmet Bedel tarafından yapılmaya devam ediliyor.
     Mehmet Bedel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba mesleği olarak yaklaşık 50 yıldır müzik aleti yapımıyla ilgilendiğini söyledi. Bunlar arasında ney, sipsi, kaval gibi nefesli aletlerin yer aldığını kaydeden Bedel, unutulmaya yüz tutmuş müzik aletlerinden çığırtmayı kendi imkanlarıyla yaşatmaya çalıştığını ifade etti.
     Çığırtmanın bölgede yıllardır şenliklerde, düğünlerde ve festivallerde çalınan nefesli bir müzik aleti olduğunu anlatan Bedel, artık çığırtma yapımının oldukça azaldığını vurguladı. Halk arasında düdük olarak da anılan çığırtmanın en büyük özelliğinin kartalın kanat kemiğinden yapılması olduğuna dikkati çeken Bedel, ancak kartal kemiğinin bulunmasının zor olmasından dolayı plastik ve kamış kullanılabildiğini söyledi.
     Bedel, tarihi çok eskilere dayanan çağırtmanın yok olmak üzere olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     Günümüzde benden başka kimsenin ürettiğini sanmıyorum. Yaklaşık 10 yıldır Burdur, Antalya, Denizli ve Afyon gibi çevre illerin dağ köylerini dolaşıyorum. Buralarda yaşayan köylülerden eskilerden kalma kartal kanadı kemiği ya da kartal kanatları topluyorum. Topladığım kartal kemiklerini bir ay kül ya da toprağa gömdükten sonra kemikleri süt ile kaynatarak, kokunun gitmesini ve kemikte parlaklık oluşmasını sağlıyorum. Kemiğin uç ve baş kısımlarını kestikten sonra perde deliklerini açıyorum. Önde beş, arkada bir tane olmak üzere toplam 6 ses perdesi bulunuyor. Çığırtma, kartal kanadının büyüklüğüne göre 25-30 santimetre oluyor. Yaklaşık bir oktav ses genişliği var.
     Bedel, gelen siparişler üzerine üretim yaptığını belirterek, evinin altındaki küçük bir atölyede çalıştığını, amacının kaybolmakta olan müzik aletlerini gelecek nesillere taşımak olduğunu vurguladı.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Kartal kanadı çığırtmada ses buluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER