Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik:

Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik: Karsta kombina kurulması hayvancılığın sigortası olacak


KARS (A.A) - Kars Ticaret Borsası (KTB) Başkanı İsmet Çelik, Karsta kombina kurulmasının hayvancılığın sigortası olacağını belirtti.
     Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM kararıyla iki yıldan beri kombinaların, besicilerin ve ithalatçı firmaların, çeşitli ülkelerden besi hayvanı, kesime hazır dana ve et ithal ettiğini ifade etti.
     Türkiyenin et ihtiyacının yıllık 600 bin ton olduğuna dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:
     Getirilen canlı hayvan ve et, Türkiyeye iki yıl yetecek derecededir. Soğuk hava depoları sonuna kadar ithal et dolu ve yine besi tesisleri sonuna kadar ithal besilik dana ile doludur. Büyükşehirlerde iki yıl önceki et fiyatları ile bugünkü et satış fiyatları arasında hiçbir fark yoktur. Nüfusumuz et ve et mahsullerinden fiyat bakımından yararlanmamıştır. Yerli malı et kasaba ve aracıya 16 liraya mal olmaktadır. Satışlar yine 20-32 lira arasında devam etmektedir.
     Üreticinin, besicinin zararda olduğunu, yem fiyatlarının bu yıl tavan yapmasıyla bu zararın daha da büyüdüğünü belirten Çelik, şu ifadeleri kullandı:
     Kazanan kasap, aracı ve et ithal eden büyük firmalar olmuştur. Karsımızda ve doğuda ekonomimiz tamamen hayvancılığa ve tarımda yem bitkileri üretimine bağlıdır. Köylerde küçük işletmelerde büyükbaş hayvan sayısı 8-10 arasında, küçükbaş hayvan sayısı ise bitme noktasındadır. Karsta bir kombina kurulması hayvancılığın sigortası olacaktır. Doğuda ve yöremizde her köyde süt sığırcılığı kooperatifleri kurulmalı, her işletmeye yerli malı olmak üzere 30 damızlık inek veya dağ köylerine 100 adet damızlık koyun 5 yıl faizsiz, ilk yıl ödemesiz ve 4 yıl eşit taksitle geri ödemeli verilmelidir.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen / Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER