Karaisalıda Defne Şenliği

Karaisalıda Defne Şenliği


ADANA (A.A) - Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğünün 2005 yılında başlattığı ormanların rehabilitasyonu çalışmaları kapsamında Karaisalı ilçesine bağlı Çukur köyünde düzenlediği Defne Şenliğinin 3üncüsü yapıldı.
     Şenliğe, Adana Valisi Hüseyin Avni Coşun yanı sıra, Karaisalı Kaymakamı Hidayet Sarı, Adana Orman Bölge Müdürü Zeki Temur, Bölge Müdür Yardımcıları Mustafa Türk ve Zafer Çetin, şube müdürleri, işletme müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
     Vali Çoş, şölendeki konuşmasında, orman teşkilatının orman köylülerine sahip çıkmasının kendilerini çok sevindirdiğini belirterek, Daha önce Orman Bölge Müdürlüğümüz rehabilitasyon çalışması hakkında bilgi vermişti. Buraya gelerek vatandaşlarımızın hissiyatlarını da öğrenme imkanı buldum. Burada yapılanların ne kadar doğru, ne kadar isabetli, faydalı olduğunu görmüş oldum. Herkese hayırlı hasatlar dedi.
     Orman Bölge Müdürü Zeki Temur da, Orman Genel Müdürlüğünün 2011 yılında tüm dünyada yaygınlaşmakta olan organik ürün talebi nedeniyle, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Daire Başkanlığını kurduğunu hatırlattı.
     Daire başkanlığına istinaden Orman Bölge Müdürlükleri bünyesinde de şube müdürlüklerinin kurulduğunu anlatan Temur, bu kapsamda bir takım plan ve programlar yaptıklarını, defne hasat şöleninin de bunlardan biri olduğun söyledi.
     Temur, defne yetiştiriciliğinin benimsendiğini ve köylüler için güzel bir gelir kaynağı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     Şu anda bulunduğumuz köyde 305 hektar defne ekimi yapılmakta olup, her 3 yılda bir tamamı yenilenmektedir. Bu yıl için de hedeflediğimiz yaş defne yaprağı 800 ton civarındadır. Köy başına 280-300 bin lira gelir getirmektedir. Bu da hane halkı başına 10-15 bin lira para girecek demektir. İnşallah bunu daha da geliştirip daha fazla orman köylümüzü bu ve buna benzer gelirden faydalandıracağız. Yapılan çalışmalar bugün köylümüzün yüzlerini güldürmüştür. Torosları artık çıplak görmek istemiyoruz. Teşkilatımızın teknik gücü, altyapısı ve donanımı bütün dağları yeşertecek güçte.
     Köy Muhtarı Ahmet Kantar da, 2005 yılında defne ıslah çalışmaları sırasında yaşanan sıkıntılara değinerek, o günlerde ıslah çalışmalarına karşı çıkan köylülerin 2009 yılında 817 ton defne kesimi gerçekleştirdiğini, ailelerin cebine 330 bin TLnin üzerinde para girdiğini, bu yıl hedeflerinin 800 ton defne toplamak olduğunu kaydetti.
     Organizasyonda defne hasadı, tohum ekimi yapıldı.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Karaisalıda Defne Şenliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER