Kapadokyada turistlerin yeni gözdesi mozaik lambalar

Kapadokyada turistlerin yeni gözdesi mozaik lambalar


NEVŞEHİR (A.A) - Kapadokya bölgesinde el sanatlarının merkezi olarak kabul edilen Avanosta tamamı el yapımı renkli mozaik lambalar turistlerin ilgisini çekiyor.
     Çanak, çömlek atölyeleri ve halı tezgahları ile binlerce yıllık geleneğe sahip Avanosta, Kızılırmak Nehrinden çıkarılan çamurdan yüzlerce çeşit hediyelik ve mutfak eşyası üretiliyor. Son günlerde tamamı el işçiliği olan ve renkli camların kesilip birleştirilmesi ile yapılan mozaik lambalar bölgeyi gezmeye gelen yerli, yabancı turistlerden ilgi görüyor.
     Avanostaki tek mozaik lamba işletmesinin sahibi Ekrem Geçener, AA muhabirine, güzel sanatlar fakültesinden mezun olduktan sonra açtığı atölyede 25 yıldır seramik işi ile uğraştığını söyledi.
     Geçener, yaptığı seramikleri satmak için gittiği Antalyanın Manavgat ilçesinde gördüğü mozaik lambaları çok beğendiğini belirtti.
     Mozaik lambaların tamamının el yapımı olduğunu öğrendiğini ve Avanosta yaptığı seramiklere benzettiğini ifade eden Geçener, ilk aşamada mozaik lambalardan birkaç örnek getirerek işletmesinde sergilediğini kaydetti.
     Geçener, bu ürünün yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmesi üzerine çeşitleri arttırıp ayrı bir işletme açmaya karar verdiğini söyledi.
     Mozaik lambaların içinin camdan, dışının da elmasla kesilmiş aynalı camlardan oluştuğunu anlatan Geçener, Bu lambalar tamamen camdan yapılma. Renkli camlar elmas yardımı ile kesiliyor ve ısıya dayanıklı yapıştırıcılar ile birleştiriliyor. Ayrıca dışı aynalı camlar ve boncuklarla süsleniyor. Fabrikasyon avizelerden de çok daha ucuz. Bizde 30 çeşit mozaik lamba var, bunların fiyatları özelliklerine göre 30-350 lira arasında değişiyor dedi.
     Geçener, şehir dışından getirdiği mozaik lambaları önümüzdeki günlerde Avanosta da üretmeye başlayacaklarını belirtti.
    
     -Türk hamamları ve butik otellerde de kullanılıyor-
    
     Geçener, mozaik lambalara genellikle Türk Hamamı ve kayadan oyma butik otellerin işletmecilerinin ilgi gösterdiğini kaydetti.
     Kapadokya bölgesini gezmeye gelen ve ülkelerine dönerken hediye götürmek isteyen turistlerin de bu lambayı tercih ettiğini ifade eden Geçener, şöyle devam etti:
     Mozaik lambalar, tamamı el yapımı olması ve renkli camlardan oluşması nedeniyle çok daha estetik. Özellikle Türk hamamı ve yöremizde bulunan kayadan oyma butik otel işletmecileri bize sipariş veriyor. Evlerine otantik bir hava katmak isteyenler de lambalarımıza ilgi gösteriyor. Özellikle Kapadokya bölgesine gelen yerli ve yabancı turistlerin memleketlerine dönerken götürecekleri hediye tercihleri arasına mozaik lambalar da girdi. Özellikle Japon ve Fransız turistlerin daha çok dikkatini çekiyor.
    
     Muhabir: Murat Asil / Yücel Velioğlu / İsmail İçer
     Yayıncı: Berin Alpaslan
<< Önceki Haber Kapadokyada turistlerin yeni gözdesi mozaik lambalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER