Kanada ve Yeni Zelanda Büyükelçileri Mardinde

Kanada ve Yeni Zelanda Büyükelçileri Mardinde -Vali Ayvaz: Güneydoğuda terörist faaliyetlerinde bulunan, ana görevi uyuşturucu ticareti olan terör guruplarına Avrupada kesinlikle izin verilmemesi lazım - Kanada Büyükelçisi Joh


MARDİN (A.A) - Temaslarda bulunmak üzere Mardine gelen Kanada Büyükelçisi John T. Holmes ile Yeni Zelanda Büyükelçisi Taha Macpherson Mardin Valisi Turhan Ayvazı makamında ziyaret etti.
     Kabulde konuşan Ayvaz, Mardinin farklı özelliklere sahip bir şehir olduğunu, dünyanın en büyük medeniyetleri Asurlar, Sümerler, Babiller, Persler, Emeviler, Selçuklu ve Osmanlı gibi yaklaşık 30 medeniyet ve imparatorluğun bu bölgede yaşadığını kaydetti.
     Tarihi kentin, farklı dil de dinleri de bir arada barındırdığına dikkati çeken Ayvaz, şöyle dedi:
     Pagan dinleri işte güneşe, yıldıza, şeytana tapanlar, daha sonrada yine semavi dinlerin bu bölgeden çıkıp yayıldığını görüyoruz. Örneğin Hz İsanın konuşma dili Aramice idi. Dünya üzerinde Aramice konuşan insanlar sadece bu bölgede, 3 bin civarındadırlar. Onlar aynı dili yani 2 bin yıl önceki dili Hazreti İsanın dilini konuşuyorlar. Bu medeniyetlerin yaşamasından sonra müthiş bir kültür oluştu. Bu dillerin dinlerin kaybolmaması için devlet olarak çok çaba sarf ediyoruz. Her türlü dine ait mabetleri kiliseleri camileri kaybolmaması için her türlü projeleri yapıyoruz. Öyle dünya mirası olan bir tarihe sahip çıkmak sadece bizlerin sorumluluğu değil aynı zamanda bütün dünya devletlerinin sorumluluğunda olması gerektiğinden kendilerinden de bu bölgenin kendi ülkelerinde tanıtılması anlatılması ve buralara gelinmesi için teşvik edilmesini arzu ediyoruz.
    
     -Dillerin kültürlerin kaybolmaması bizim devlet politikamız-
    
     Vali Ayvaz, dillerin ve kültürlerin kaybolmaması için yoğun çaba harcadıklarını, Mardinde çeşitli dinlere ırklara mensup insanların evleri tamamen birbiri içine geçtiğini vurgulayarak, burada Arap, Türk, Kürt ve Süryanilerin tamamen karıştığını bildirdi.
     Onların temsilcileri ile devamlı görüştüklerini belirten Ayvaz, Dil ve kültür olarak bunları kaybetmemeleri için uğraşıyoruz. Üniversitemizde Kürtçe, Arapça, Zazaca, Süryanice, İbranice bölümleri açtık. Dillerin kültürlerin kaybolmaması bizim devlet politikamızda var. Halk arasında bir düşünce çatışması yok. Bizim bu bölgede sıkıntımız terörist gurubudur. PKK gurubunun desteklenmesi, bazı ülkeler tarafından destekleniyor. İran, Irak ve Suriye gibi. Bu gurup uyuşturucu ticareti yaptığı için bazı çıkar ve menfaatler var. Sıkıntımız sadece terör örgütüdür diye konuştu.
    
     -Teröre ortak tepki-
    
     Terör örgütünün faaliyetlerine ortak tepki gösterilmesi gerektiğine değinen Ayvaz, Güneydoğuda terörist faaliyetlerinde bulunan, ana görevi uyuşturucu ticareti olan terör guruplarına Avrupada kesinlikle izin verilmemesi lazım. Daha önce farklı ülkelerin de büyük elçileri geldi onlara da aynısını söyledik. Onlara ait Tv kanalları kapatılması lazım. Bunların Avrupadaki faaliyetlerine müsaade edilirse çocuklarınız da çok zarar görür. Uyuşturucuya başlarlar. Bu Avrupanın şu andaki en büyük suçu ve günahıdır. Avrupadaki terör guruplarının çoğalmasını engellemeleri lazım diye konuştu.
     Kanada Büyükelçisi John T. Holmes ise, Kanada da ve Yeni Zelandada PKKnın faaliyetlerinin yasaklandığını belirterek, Kanada da ve Yeni Zelandada PKK faaliyetleri yasaklanmış durumda. Hem MİT ile hem de Dışişleri Bakanlığı ile iş birliği içindeyiz. Bir takım faaliyetler gözlemlediğimizi ve bunları bildireceğimizi belirttik şeklinde konuştu.
     Yeni Zelanda Büyükelçisi Taha Macpherson da, terörle mücadele konusunda kendileri ile birlikte çalışan ve düşünen ülkeler ile iş birliği içerisinde olduklarını anlatarak, Yeni Zelanda da terör ile ilgili çok fazla bir sıkıntı çekmiyoruz. Terörü kesinlikle kınıyoruz. Terörle mücadele konusunda bizimle birlikte çalışan bizim gibi düşünen ülkeler ile birlikte iş birliği içerisindeyiz. Ve böyle olmaya da da devam edeceğiz dedi.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar/Nail Kadırhan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Kanada ve Yeni Zelanda Büyükelçileri Mardinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER