Kan bağışının yüzde 80i gezici ekiplerle

Kan bağışının yüzde 80i gezici ekiplerle sağlanıyor -Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın ve Karabükte hizmet veren Türk Kızılayı Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezi, kan ihtiyacını karşılamak amacıyla yılda yaklaşık 700 bin


DÜZCE (A.A) - Ömer Ürer - Onur Orhan - Türk Kızılayına yapılan kan bağışının yüzde 80i gezici ekipler aracılığıyla sağlanıyor.
     Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın ve Karabükte hizmet veren Türk Kızılayı Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Hasan Ergen, AA muhabirine Türk Kızılayının Türkiyede 15 bölge kan merkeziyle hizmet verdiğini söyledi.
     Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezinin 7 ildeki 67 hastanenin günlük kan ihtiyacını karşıladığını vurgulayan Ergen, Geçen yıl yaklaşık 94 bin ünite kan topladık. Başarılı bir sezon geçirdiğimizi düşünüyoruz. Bu yılki hedefimiz ise 105 bin 500 ünite kan. Bunu başaracağımıza inanıyoruz diye konuştu.
     Ergen, bölge ortalamasının nüfusa oranla Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çekerek, Düzcede 18 bin, Zonguldakta 20 bin, Karabükte 9 bin, Sakaryada 21 bin ve Kocaelide 28 bin ünite kan toplandığını bildirdi.
     İzmit Kan Bağış Merkezinin de bir yıl önce bölgeye bağlanmasıyla yüzde 40lık artış yakaladıklarına işaret eden Ergen, İzmit Kan Bağış Merkezinde kan bağışını biraz daha artırmamız gerekiyor. İzmit, yüzde 40 artış olmasına rağmen düşük görünüyor ifadelerini kullandı.
    
     -Yıllık 300 bin ünite kan bağışı, 1 milyon 470 bine ulaştı-
    
     Ergen, Türk Kızılayının 6-7 yıl öncesinde yıllık 300 bin ünite kan topladığını, bunun 2012 yıl sonu itibariyle 1 milyon 470 bin üniteye ulaştığını vurgulayarak, Türkiyenin kan ihtiyacının yüzde 80ini karşıladıklarını, bu yıl ki hedeflerinin ise 1 milyon 800 bin ünite kan toplamak olduğunu kaydetti.
     Yurt dışındaki gelişmiş ülkelerin kan bağış oranlarının Türkiyeye oranla daha yüksek olduğuna dikkati çeken Ergen, Almanya, Hollanda gibi ülkelere bakarsak yüzde 5 civarlarında. Biz de kan bağışı oralara göre kıyaslandığında daha düşük ama Türk Kızılayı son 4-5 yıl içerisinde büyük bir atılım yaptı. 1-2 yıl içerisinde de Türkiyenin kan sorununun tamamen çözüleceğine inanıyorum diye konuştu.
    
     -Yılda 700 bin kilometre yol yapıyoruz-
    
     Ergen, şu an bizim bölgelerinde kan alma yetkisi olan 2 hastanenin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Diğer hastanelerimiz ise eğer Türk Kızılayı kan ihtiyacını karşılayamazsa sistem üzerinden hastanelere onay veriyoruz. Ancak o şekilde kan alabiliyorlar. Hastanelerimizde bütün iletişim numaralarımız var. Bölge kan merkezimiz 24 saat açık. Hastanelerimiz günlük ihtiyaçlarını bize faks yoluyla veya telefonla bildiriyorlar. Ondan sonra araçlarımızı bu ihtiyaçları karşılamak için ilgili yerlere gönderiyoruz.
     Ergen, Türk Kızılayının kan bağışının yaklaşık yüzde 80ini gezici ekiplerden sağladığını dile getirerek, insanların toplu yaşadığı ve çalıştığı yerlerde eğitim faaliyetlerini sürdürdüklerini anlattı.
     Küçük bir bölge gibi görünmesine rağmen hem hastanelerin kan ihtiyacını karşılamak hem de sahada kan toplamak amacıyla yılda yaklaşık 700 bin kilometre yol katettiklerini ifade eden Ergen, yaz-kış demeden sürekli sahada olduklarını bildirdi.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kan bağışının yüzde 80i gezici ekiplerle Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER