Kamyoncunun Edebiyat sayfası kapanmıyor

Kamyoncunun Edebiyat sayfası kapanmıyor -Türk Ticaret Kanunu ile kamyonların arkasına yazılan yazıların yasaklanmasına rağmen, kamyon sürücüleri bu alışkanlıklarından vazgeçemiyor -Prof. Dr. Hacı Özden: -Kamyon arkası yaz


ERZURUM (A.A) - Gamze İspirli - Türk Ticaret Kanunu ile kamyonların arkasına yazılan yazıların yasaklanmasına rağmen, kamyon sürücüleri bu alışkanlıklarından vazgeçemiyor.
     Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Ömer Özden, kamyon arkası yazıların bir ifade aracı olduğunu söyledi.
     Özden, kamyon arkası yazıların altında ruhsal bunalımlar, yalnızlık hissi, dikkat çekme, beğenilme, üzüntü, sevgisizlik veya karşılıksız sevgi gibi psikolojik nedenlerin bulunulabileceği gibi kendini anlatabilmenin bir yolu olarak görülebildiğini söyledi.
     Özden, duygularını doğrudan doğruya anlatamayan ya da söylemek istediklerini cesaret edemedikleri için söyleyemeyenlerin, kamyon ve minibüslerinin arka veya ön tarafına söylemek istediklerini yazıyla ifade ettiklerini belirtti.
     Hindistan gibi uzak doğu ülkelerinde kamyon süslemenin bir yaşam biçimi olduğunu, Türkiyede ise bunun yerini yazıların aldığına dikkati çeken Özden, Arkadaşımın arabasında bazı yazılar var, benim de olmalı şeklinde bir heves veya kıskanma, uzun süre ailesinden, sevdiklerinden uzak kalmanın verdiği yalnızlık ile Arabada yalnız var yazan kamyoncular, bu duygularını somut bir şekilde ortaya koymaktadır. Yine Neskafe bile üçü bir arada, ben hala yalnızım yazısı, bu yalnızlığa olan isyanı ortaya koyuyor. Duygularını muhatabına, söz gelimi sevgilisine veya eşine sözle ifade edememe, bunu kamyonuna yazdığı yazıyla ifade etme Sana benim dikiz aynamdan bakan gözler kör olsun, şikayetler, kızgınlıklar, eleştiriler ise Şoför dediler, kız vermediler şeklinde olabiliyor.
     Bazen bu yazıların uyarı niteliğinde olduğunu belirten Özden, şöyle devam etti:
     Söz gelimi Rahmetli de sollamıştı gibi. Bazen şarkı sözleri veya onlara nazire yapar tarzda sözler yazılır. Kendine olan güveni anlatmak, kendi ayaklarının üzerinde durabildiğini ifade edebilmek için yazılabilir. Tek rakibim Türk Hava Yolları iş hayatının yorgunluğunu ve evinden barkından uzak kalışını ifade etmek için yazılabilir Bir sana doyamadım, bir de sabah uykusuna, Aşk çekenin, yol gidenin gibi bazende dini inanç gereği olan yazılar görülebilir Maşallah en büyük Allah, Kaderime razıyım gibi.
    
     -Kamyon sürücüleri alışkanlıklarından vazgeçemiyor-
    
     Erzurum Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hanefi Topçuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanununa rağmen bazı kamyon şoförlerinin kamyonlarının arkasında yer alan yazılardan vazgeçemediklerini söyledi.
     Düzenlemenin trafikte dikkat dağınıklığının önüne geçilmesi için uygulandığını belirten Topçuoğlu, Kamyoncular, duygu ve düşüncelerini kamyonlarının arkasına yazarak, içinde bulundukları durumu yansıtıyorlar. 1 Temmuzda yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanununa rağmen, bazı kamyon şoförleri geçmişten gelen alışkanlıklarıyla yazılardan vazgeçemiyor. Şoför arkadaşlarımız ruh hallerini kamyonlarda yansıtıyorlar. Aslında bu yazılar trafikte dikkat dağınıklığı oluşturuyor. Yıllarca şoförlük yaptım, her uzun yol seferimde kamyonların arkasında olan yazılar dikkatimi çekti dedi.
     Topçuoğlu, kamyoncuların binlerce kişinin yaşamını yitirdiği yollarda ekmek parası peşinde koşuşturduklarını belirtti. Kamyoncuların önemli sorunları olduğunu anlatan Topçuoğlu, Motorine sık sık zam yapılması her sektörü etkilediği gibi kamyoncu esnafını da zora sokuyor. Zararına yük taşımasına neden oluyor. K1 belgesi kamyonun fiyatından daha pahalı. Kamyoncu yetki belgesi almak için 14 bin lirayı gözden çıkarıyor. Sektörün en büyük sıkıntılarından biri motorin parasıdır. Kamyonların arkasında yazılan yazılar da bu durumun yansımasından kaynaklanmaktadır. Kamyoncular dertlerini bu şekilde anlatmaktadır dedi.
     Topçuoğlu, belge ücretlerinin yüksekliğinin kamyoncu esnafında ödeme güçlüğü yarattığını ifade ederek, bazı aksaklıkların ve cezaların olmasına rağmen tonaj denetimlerinden memnun olduklarını vurguladı.
    
     -Kamyoncular, sorunlarıyla ilgilenilmesini istiyorlar-
    
     Kamyon sürücüsü Zafer Kaya da kamyonun arkasına yazılan yazılardan vazgeçemediğini belirterek, kamyoncunun edebiyat sayfasının kapanmadığını ifade etti.
     Kamyon şoförleri olarak önemli sorunlar yaşadıklarına dikkati çeken Kaya, Cezalar ve belgelerin yüksekliğinden dolayı zaten zor durumdayız. Geçmişten gelen alışkanlığımızdan bir türlü vazgeçemediğimiz için kamyonumuzun arkasından bu yazıları silemiyoruz. Dadaş ifadesi de birçok kamyonda yaşatılmaya devam ediyor. Zaten bir çok cezayla mücadele ediyoruz, bu konuda gelen cezaları da ödüyoruz dedi.
     Kaya, duygu ve düşüncelerini kamyonlarına yansıttıklarını belirterek, ayakta kalma mücadelesi veren kamyoncuların kamyonlarının arkasındaki yazılarıyla değil, sorunlarıyla gündeme gelmesinin daha doğru bir yaklaşım olacağını vurguladı.
     Kamyon Şoförü Ahmet Taş ise kamyonunun arkasına yazdığı yazıyı kanunun yürürlüğe girmesinin ardından sildiğini, kamyoncunun edebiyatıyla değil, sorunlarıyla gündeme gelmesi gerektiğini ifade etti.
     Binlerce kişiye ekmek kapısı olan nakliye sektörünün sorunları için önlem alınmasını isteyen Taş, özellikle yetki belgesi konusunda kolaylıklar sağlanması gerektiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Kamyoncunun Edebiyat sayfası kapanmıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER