Kadınlara yönelik cenaze yıkama kursu

Kadınlara yönelik cenaze yıkama kursu -Kayseride Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün düzenlediği cenaze yıkama ve uygulamalı kefenleme kursunda 35 kadına eğitim veriliyor -Melikgazi Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sabancı: -Bir yıldır


KAYSERİ (A.A) - Musa Özyürek - Kayseride Melikgazi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün düzenlediği cenaze yıkama elemanı yetiştirme kursunda kadınlara eğitim veriliyor.
     Melikgazi İlçe Müftülüğünde görevli eğitmen tarafından verilen kursa, farklı yaş gruplarından 35 kadın katılıyor. Eğitimde, kefenleme konusunun daha iyi anlaşılabilmesi için kursiyerler üzerinde uygulama yapılıyor. Kursiyerlerden birisi masaya yatırılarak daha önce hazırlanan bezlerle kefenleniyor.
     Kursiyerler, derste anlatılanları evlerinde oyuncak bebekler üzerinde uyguluyor. Kursta verilen eğitimlerle özellikle kırsal bölgelerde yaygın olan cenaze yıkama ve kefenleme esnasında yapılan yanlış uygulamaların da engellenmesi amaçlanıyor.
     Melikgazi Halk Eğitim Merkezi Müdürü Niyazi Sabancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların talepleri doğrultusunda çeşitli kurslar düzenlediklerini söyledi.
     Kent genelinde kadınlardan gelen yoğun talepler üzerine bir yıl önce gassallık kursu açtıklarını belirten Sabancı, şunları kaydetti:
     Kadınların en çok istedikleri kurs, cenaze yıkama elemanı yetiştirme, yani gassal kursu. Ahirete irtihal eden vatandaşlarımızın usulüne uygun definlerinin sağlanması ve dini vecibelerinin yerine getirilmesi konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla açmış olduğumuz kadınlara yönelik bir kurs. Köylerde imamlarımız, erkekler cenazeler için yıkama ve kefenleme işlemini yerine getiriyor ancak kadın cenazelerin yıkanması ve kefenlenmesi konusunda zorluklar yaşanıyor. Bu yöndeki ihtiyaç nedeniyle vatandaşlarımızın da talepleri doğrultusunda kursu açtık. Bir yıldır belirli aralıklarla düzenlediğimiz kurslarda yaklaşık 200 kadına eğitim verdik. Devam eden kursa 35 kadın katılıyor. Kurs bir hafta sürecek ve 32 saat eğitim almış olacaklar. Kurs sonunda kursiyerlerimize sertifika vereceğiz.
    
     -Verdiğimiz kursla bazı hurafelerin de önüne geçiyoruz-
    
     Melikgazi İlçe Müftülüğünde görevli Kuran kursu eğitmeni Medine Er de, kursiyerlerin büyük çoğunluğunu imam hatip lisesi ve ilahiyat fakültesi mezunlarının oluşturduğunu söyledi.
     Kursla, kadın cenazelerinin yıkanmasında yaşanılan sorunların ortadan kaldırılmasını amaçladıklarını belirten Er, kursiyerlere öncelikle vefat eden anne, baba, kardeş gibi yakınlarını usulüne uygun şekilde yıkayıp kefenlemeleri gerektiğini anlattıklarını dile getirdi.
     Kursta, cenaze yıkama ve kefenleme esnasında yapılan yanlış uygulamalar hakkında da bilgiler verdiklerini kaydeden Er, şunları söyledi:
     İnsanlar, bu konudaki bazı uygulamaların hurafe olduğunun farkında değil. Verdiğimiz kursla bu hurafelerin önüne de geçmiş oluyoruz. Kursiyerlerimizin birçoğu ailelerinden duydukları hurafeleri burada bize söylüyor. En çok yapılan yanlışların başında, ölen kişiye beden temizliği yapılması, kağıda dua yazılarak kefenin içine konulması, kefenin içine çörek otu atılması, cenazenin avucuna kuru kına konulması, kefenin üzerine kına sürülmesi veya serpilmesi geliyor. Bu uygulamaların dinde yerinin olmadığını anlatıyoruz. Ölen kişinin yok olmadığını, yeni doğan bir bebeğin kundağa sarılıp, beşiğine konulduğu gibi ölen birisinin de bu şekilde kefenlenip Allaha uğurlanması gerektiğini ifade ediyoruz.
    
     -Sevdiklerimi kendi ellerimle uğurlamak için kursa yazıldım-
    
     Kursiyerlerden ilahiyat fakültesi mezunu Kübra Namaldı, yakın çevresinde hayatını kaybedenleri gördükten sonra kursa yazılmaya karar verdiğini belirterek, Sevdiklerimi kendi ellerimle uğurlamak istediğim için gassal kursuna yazıldım. Annemi, babamı diğer yakınlarımı bir bebek gibi abdestini aldırdıktan sonra kefenleyip, son yolculuğuna uğurlamak istediğim için bu kursa geliyorum dedi.
     Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ön lisans birinci sınıf öğrencisi olan evli ve 2 çocuk annesi Ayşe Işık ise kursa ilk başladığında ürperdiğini ve soğukluk hissettiğini, bir şeyler öğrendikçe sevmeye başladığını söyledi.
     Işık, Bir gün ben de öleceğim için cenazeye nasıl davranılacağını öğrendiğim için çok mutluyum. Allah nasip ederse yakınlarımı ben de kendi ellerimle son yolculuğuna uğurlamak isterim diye konuştu.
     Daha önce annesinden gördüğü bazı uygulamaların dinde yerinin olmadığını bu kursta öğrendiğini belirten Işık, Annem kefenlerin üzerine kına serpilip, ölen kişinin avucuna kına konulması gerektiğini söylerdi. Kursta bunun yanlış olduğunu öğrendim. Çevremdeki insanlara da bu uygulamaların hurafe olduğunu anlatıyorum dedi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Kadınlara yönelik cenaze yıkama kursu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER