Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü -CHP Adana İl Kadın Kolları Başkanı Çinkılıç: Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır


ADANA (A.A) - CHP Adana İl Kadın Kolları Başkanı Rukiye Çinkılıç, Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır ifadesini kullandı.
     Çinkılıç, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 78. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların Mustafa Kemal Atatürkün eşsiz öngörüsü sonucunda birçok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkı elde ettiğini kaydetti.
     12 Haziran 2011 genel seçimlerinde TBMMdeki 550 milletvekilinden sadece 78inin, hükümetteki 26 bakandan ise sadece 1inin kadın olduğunu belirten Çinkılıç, şöyle devam etti:
     Ülkemizde yerel yönetimlerde kadın oranı yüzde 2,5tir. 2 bin 924 belediye başkanının sadece 26sı, 34 bin 210 muhtardan 65i kadındır. 2012 yılında karar alma süreçlerine katılım durumuna bakıldığında da karşımıza aynı kötü tablo çıkmıştır. 81 valinin 1i, 103 rektörden 5i, 428 vali yardımcısından 7si, 795 kaymakamdan 22si, 80 müsteşar yardımcısından 3ü kadın. 26 müsteşar arasında hiç kadın yok. Kadınların Anayasa ve yasalarla zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmesi gerekmektedir. Asıl olan sonuçlarda eşitlik anlayışıdır. Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış olan bu hak, erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Bugün 5 Aralık Kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78. yıl dönümü. Artık seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz.
    
     Muhabir: İbrahim Erikan
     Yayıncı: Anıl Bağrık
<< Önceki Haber Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER