Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Genel Kurulu

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Genel Kurulu -Birlik Başkanı Kırşehir Belediye Başkanı Bahçeci: -Belediye başkanları jeotermal kaynağı değerlendirme konusunda daha duyarlı davranmalı


İZMİR (A.A) - Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Kırşehir Belediyesi Başkanı Yaşar Bahçeçi, belediye başkanlarının jeotermal kaynağı değerlendirme konusunda daha duyarlı davranması gerektiğini söyledi.
     Bahçeçi, Balçova Kaya Termal Otelde düzenlenen Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, belediye başkanlarının yetki bizde değil, kaynak bizim sorumluluğumuzda değil gibi gerekçelerle jeotermal potansiyeli görmezden gelemeyeceğini belirtti.
     Türkiyenin jeotermal potansiyel açısından Avrupa Birliğinde (AB) birinci, dünyada ise yedinci sırada bulunduğunu hatırlatan Yaşar Bahçeci, bu potansiyelin ekonomiye kazandırılması konusunda belediyelere önemli görevler düştüğünü ifade etti.
     Birlik bünyesinde 96 belediyenin bulunduğunu kaydeden Bahçeci, Bu sayının artması belediye başkanlarının ilgisiyle alakalıdır. Bazı belediye başkanlarının jeotermal kaynağa çok ilgisiz kaldığını görüyoruz. Belediye başkanları jeotermal kaynağı değerlendirme konusunda daha duyarlı davranmalıdır. Yetki bizde değil, kaynak bizim sorumluluğumuzda değil deyip jeotermali görmezden gelemeyiz. Halkın faydasına olan bir konuda inisiyatifi almak zorundayız. Belediyelerin jeotermali ilin ekonomisine, çevreciliğine katkısını dikkate alarak en iyi şekilde değerlendirmeleri gerekiyor diye konuştu.
     Bahçeci, 2007 yılında yürürlüğe giren Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu ile sektörde yatırımların hızlandığını ifade etti. Türkiyede 17 yerleşim bölgesinde konut ısıtmada jeotermal kaynağın kullanıldığını aktaran Bahçeci, bunun sadece konut ısıtma işi olarak görülmemesi gerektiğini enerji, seracılık, sağlık turizmi, balıkçılık, meyve sebze kurutmacılığı gibi bir çok alanda da değerlendirilebileceğini kaydetti.
    
     -Sağlık turizmi için mevzuat hazırlanıyor-
    
     Jeotermalin son dönemlerde özellikle sağlık turizminde çok önemli bir yatırım alanı olmaya başladığını vurgulayan Bahçeci, şunları söyledi:
     Jeotermalin sağlık turizminde kullanımıyla ilgili Türkiyede bir mevzuat yoktu. Sağlık Bakanlığı mevzuat hazırlığına başladı. Amaç yatırımların önünü açmaktır. Şu anda sektörde hızlı bir yatırım var ancak bir standardı yok. Herkes kendi kafasına göre bir sistem kurmuş gidiyor. Mevzuat yayımlandığında sağlık amaçlı jeotermal yatırımları bir sistem dahilinde yapılacak. Mevzuat sonrasında sağlık turizmi yatırımlarında çok ciddi bir patlama yaşanmasını bekliyoruz.
     Toplantıya, birlik üyesi belediye başkanları katıldı.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Genel Kurulu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER