Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Er: -İlimiz sınırları içinden geçen fay hatlarının yerlerini belirten çalışmalar tamamlanmadan, zeminlerin özellikleri tamamen bilinmeden yapılacak kentsel dönüşümler sonrasında, yen


BURSA (A.A) - Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi (JMO) Başkanı Engin Er, İlimiz sınırları içinden geçen fay hatlarının yerlerini belirten çalışmalar tamamlanmadan, zeminlerin özellikleri tamamen bilinmeden yapılacak kentsel dönüşümler sonrasında, yeniden kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan alanlar olacaktır dedi.
     Er, Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesinde 12 Kasım 1999da yaşanan Düzce Depreminin 13. yılı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, Türkiyenin depremsellik açısından dünyanın önemli tektonik kuşaklarından birinde bulunduğunu ifade etti.
     Bursanın da Türkiyenin en aktif deprem kuşağı içerisinde yer aldığına vurgu yapan Er, Bursa, Dağ Bölgesi olarak adlandırılan ilçelerimizin bir kısmı hariç tamamı birinci derecede deprem bölgesinde bulunmaktadır. Yer hareketlerinin tektonik yapısı tamamen çözülmüştür. Bursa özelinde yerleşim yerlerinden veya yerleşim yerlerinin yakınından geçen fay hatlarının çokluğunu ve aktivitelerini çeşitli zamanlarda kamuoyuna açıkladık. Bursada Dağ Bölgesi hariç içinden veya kenarından aktif fay hattı geçmeyen ilçe bulunmamaktadır diye konuştu.
     Er, son yapılan çalışmalarla Bursa ve Türkiye ölçeğinde yeni fay hatları bulunduğunu veya bilinen eski fay hatlarının uzunluklarının değiştiğini açıklayarak, bunun da önceden yapılan deprem büyüklük tahminlerinin revize edilmesi anlamına geldiğini belirtti.
     17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremlerinden sonra yapılan çalışmaların bir süre sonra unutulduğunu söyleyen Er, şunları kaydetti:
     Son olarak 23 Ekim 2011 tarihindeki Van Depremi tekrar deprem gerçeğini ülkemiz gündemine taşımıştır. Bu depremden sonra Kentsel Dönüşüm diye bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası Mecliste kabul edildi ve yürürlüğe girdi. Bursadaki yapılaşmanın yüzde 65i kaçak yapılardan oluşmaktadır. Burada yapılacak en büyük yanlışlardan birisi, kentin küçük alanlarda kentsel dönüşüme tabi tutulmasıdır. İlimiz sınırları içinden geçen fay hatlarının yerlerini belirten çalışmalar tamamlanmadan, zeminlerin özellikleri tamamen bilinmeden yapılacak kentsel dönüşümler sonrasında, yeniden kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan alanlar olacaktır. Bu da ülke kaynaklarının boşa harcanması, aynı zamanda deprem açısından güvensiz yeni yapılaşmaların olması demektir. İlçe ilçe yapılacak değerlendirilmelerden ziyade il bazında bir bütünlük halinde olaya yaklaşmak gerekmektedir.
     Er, Osmangazi, Nilüfer, Yenişehir, İnegöl, Gürsu, Kestel, İznik, Orhangazi, Mudanya, Mustafakemalpaşa ve Karacabeyin gerek bulundukları yerlerin tektonik yapısı gerekse yerleşim yerlerindeki zemin özellikleri bakımından hassas ilçeler olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER