Jeoloji Mühendisleri Konya Şube Başkanı Arık:

Jeoloji Mühendisleri Konya Şube Başkanı Arık: -Doğa olaylarının afete dönüşmesi kader olarak algılanmamalı ve gerekli önlemler alınarak yeni 17 Ağustosların yaşanması önlenmeli


KONYA (A.A) - Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, Doğa olaylarının afete dönüşmesi kader olarak algılanmamalı ve gerekli önlemler alınarak yeni 17 Ağustosların yaşanması önlenmeli dedi.
     Arık, oda binasında yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999 yılında Gölcükte yaşanan depremin üzerinden 13 yıl geçtiğini belirterek, hala o günün acısının yüreklerde yaşandığını dile getirdi.
     Ülkemizde deprem, heyelan, çığ ve sel gibi doğa olaylarının sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken Arık, Ancak bilinçsizce verilmiş yer seçimi, mühendislikten uzak imar planları, düşük standartlardaki yapı üretimi ve denetimi gibi nedenlerden dolayı bu olaylar insani, sosyal ve ekonomik yıkımlara dönüşmektedir diye konuştu.
     Türkiyenin önemli bir bölümünün afet riski taşıdığına dikkat çeken Arık, şunları kaydetti:
     Bu tür olayların afete dönüşmesini engelleyecek, zarar azaltıcı önlem ve düzenlemelerin yapılması, mevcut yaşam alanlarının sağlıklı ve güvenli bir hale getirilmesinin acil ihtiyaç olduğunu sürekli dile getirdik. Ancak Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanun ve uygulama yönetmeliği, sorunu iyi tanımlamayan ve risk yönetimini esas alan politikalar geliştirmekten uzaktır. Geldiğimiz noktada ülkemizde 5.5in üzerinde deprem üretecek 485 diri fay veya fay segmenti olduğu tespit edilmesi, neredeyse tüm ülke coğrafyasının deprem tehdidi altında olduğu jeolojik gerçekliğini açık bir şekilde ortaya koymuştur. Doğa olaylarının afete dönüşmesi kader olarak algılanmamalı ve gerekli önlemler alınarak yeni 17 Ağustosların yaşanması önlenmeli.
    
     Muhabir: Muzaffer Çağlıyaner
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Jeoloji Mühendisleri Konya Şube Başkanı Arık: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER