JAKEMde eğitilen atların bir günü

JAKEMde eğitilen atların bir günü -AA ekibi, Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığında yetiştirilen atların bir gününü görüntüledi -JAKEMde özel olarak seçilen atlar, gidecekleri görev bölgelerinde


NEVŞEHİR (A.A) - Yücel Velioğlu / Murat Asil - Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığınca eğitilen atlı jandarma birlikleri, motorlu taşıtların giremediği turistik beldelerde kapkaç, yankesicilik ve hırsızlık olaylarına anında müdahale ediyor.
     Nevşehirde 18 Kasım 2003 tarihinde faaliyetlerine başlayan JAKEM Komutanlığına bağlı Atlı Jandarma Bölük Komutanlığınca özel olarak seçilen atlar, görev bölgelerinde çevre faktörlerinden etkilenmemesi için merkezde bulunan ve 13 istasyondan oluşan asayiş parkurunda 15-34 hafta arasında değişen duyarsızlaştırma eğitiminden geçiriliyor.
     Daha sonra eğitimleri başarıyla tamamlayan atlar, Türkiyenin dört bir yanında toplumsal olaylara müdahale, trafiğe kapalı turistik ve mesire yerlerinde önleyici zabıta olarak devriye hizmeti, av sahalarında ve orman bölgelerinde çevre kontrolü sağlama, tören ve gösterilerde Jandarma Genel Komutanlığını temsil etmek, Türk Silahlı Kuvvetleri personeline binicilik sporu için imkan sağlamak, subay, astsubay ve uzman jandarma binici adaylarını yetiştirme görevlerinde kullanılıyor.
     Atların seçiminde ise özellikle yüksek ve heybetli olmasına dikkat ediliyor.
    
     -Sabah ilk iş tımar-
    
     Atların bakımlarını da yapan binicileri sabah ilk olarak atlarını kontrol ediyor ve yaklaşık 45 dakika boyunca atlarına tımar yapıyor. Tımar sayesinde, attaki kir, kepek, toz ve zararlı parazitler temizlenerek, deri solunumunun daha iyi şekilde gerçekleşmesi sağlanıyor. Tımar ayrıca, binici ve at arasındaki güven duygusunu da geliştiriyor, atın fiziki kondisyonunu artırıyor ve gücünü en üst seviyeye çıkarıyor.
     Sabah tımar yapılmasının ardından atlar, eğitim alanlarına geçiyor, daha sonra öğlen saatlerinde tekrar tımar yapılıyor ve yem veriliyor. Öğleden sonra ise biniş eğitimine alınan atlar, akşam tımarının ardından istirahate alınıyor.
     Bu arada, herhangi bir sağlık sorunu yaşayan ve bir süre eğitimlere ara veren atlar da, istirahatten çıktıklarında adeta adlı makinede, binicisiz olarak yürütülüyor ve koşturuluyor. Çılbır alanında ise atlar binicisinin dışarıdan verdiği komutlarla tek olarak çalıştırılıyor.
    
     -Atlar da pazartesi sendromu yaşıyor-
    
     JAKEM Komutanı Jandarma Yarbay Halil Altıntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atlı Jandarma Bölük Komutanlığında yetişen atlı jandarma timlerini, özellikle yaz aylarında turizmin yoğun olduğu bölgelerde, ormanlık alanlarda, mesire yerlerde ve antik kentlerin bulunduğu bölgelere geçici görevle gönderdiklerini belirtti.
     Atları, çevre faktörlerinden olabildiğince az etkilenmesi maksadıyla 13 istasyondan oluşan asayiş parkurunda duyarsızlaştırma eğitiminden geçirdiklerinin altını çizen Altıntaş, şunları kaydetti:
     Görevlendirdiğimiz atları özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde vatandaşlarımız ve halkımızın üzerinde güvenlik algısı oluşturmaya yönelik devriye faaliyetleri olarak icra etmekteyiz. Tercih ettiğimiz atlar da, özellikle atın bize kazandırmış olduğu yüksek platformun da etkisiyle neyin, nerede, ne zaman olduğunu fark edebilme, motorlu araçların giremediği yerlere atlı jandarma devriyelerini göndererek emniyet ve asayiş hizmetlerine katkı sağlıyoruz. Yine peribacalarının bulunduğu Kapadokya bölgesine de, motorlu araçların giremediği bölgelerde atlarımız vadiler içerisinde görev yaparak halkımızın huzur içinde tatillerini yapmalarını sağlamakta ve onlardan da olumlu şekilde tepkiler almaktayız.
     Altıntaş, insanlarda olduğu gibi atlarda da pazartesi günü sendromu olduğunu anlatarak, bunu önlemek için merkezde bulanan atlara pazar günleri de yarım günlük mesai yaptırdıklarını ifade etti.
    
     -Turistler atlı devriye ile daha iyi iletişimi koruyor-
    
     Atlı Jandarma Takım Komutanı Jandarma Başçavuş Ramazan Çelik de, merkezde eğitimlerini tamamlayan atların nüfus yoğunluğunun ve turizmin yoğun olduğu Antalya, Nevşehir, Çanakkale, Aydın, Bursa, Afyon ve Bilecik gibi illerde görev yaptığını söyledi.
     Birliğe katılan atların isimlerini doğdukları yıllara göre verdiklerini anlatan Çelik, Atların ismi ne olursa olsun birliğimize katıldıktan sonra Türk tarihini, Türk biniciliğini yaşatacak şekilde doğdukları yıllara göre isimlerini veriyoruz. Her yıla tekabül eden harfle, atlarımızın ismini koyuyoruz. 2012 yılı itibariyle C-Ç harfleriyle isimler veriliyor dedi.
     Yerli ve yabancı turistlerin atlı jandarma devriyesi ile çok daha iyi iletişim kurduklarını tespit ettiklerini kaydeden Çelik, Atlı jandarma devriyesi bulunduğu bölgelerde özellikle kapkaç, araçtan hırsızlık ve yankesicilik olaylarına müdahale ediyorlar. Bulundukları bölgelerde atın yüksekliğinden istifade ederek yaya devriyenin ya da motorlu devriyenin görmekte zorlandığı insan grupları içerisinde suç işeyebilecek insanları tespit edilebilmesi daha kolay olduğundan bu yüksekliğinden istifade ediliyor. Atların yüksek ve heybetli oluşu suç işlemeye meyilli insanların suç işlemesini engelleyici bir tedbir olarak gözüküyor diye konuştu.
    
     -At kliniği ve nalbanthane
    
     JAKEM Komutanlığı Veteriner Kısım Amirliğinde de, herhangi bir nedenle sakatlanan ya da hastalanan atlara anında müdahale ediliyor. Klinikte, çeşitli cihazlar yer alırken, gerektiğinde atlara serum da takılabiliyor. Nalbanthanede ise nalları eskiyen atların nalları uzman bir ekip tarafından değiştiriliyor.
     Veteriner Kısım Amiri Yüzbaşı Ünal Yavuz, kliniklerinin köpek kliniği, at kliniği ve nalbanthaneden oluştuğunu, at kliniğinde muayene salonu, ultrason ve röntgen ünitesi, laboratuvar, operasyon salonu ve nalbanthanenin yer aldığını belirtti.
     Yavuz, köpek kliniğinde ise muayene salonu, ameliyathane, eczane, karanlık oda ve diş-kulak ünitesi bulunduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber JAKEMde eğitilen atların bir günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER