İthal edilen rölenin yerlisini üretti

İthal edilen rölenin yerlisini üretti -Girişimci elektrik mühendisi, KOSGEB desteğiyle prototipini ürettiği askeri araç aydınlatma rölesinin patentini alarak, seri üretime geçmeyi hedefliyor -Amerikadan 350 dolara temin edilebilen r


SAKARYA (A.A) - Çağrı Turgut - Girişimci elektrik mühendisi, KOSGEB desteğiyle prototipini ürettiği askeri araç aydınlatma rölesinin patentini alarak, seri üretime geçmeyi hedefliyor.
     Elektrik mühendisi Ufuk Çakır, bir yıl süren Ar-Ge çalışmasıyla askeri araçlardaki aydınlatma cihazlarının kontrolü için kullanılan rölenin yerlisini üretmeyi başardı. 40 bin liralık KOSGEB desteğiyle rölenin prototipini üreten Çakır, patent başvurusunda bulundu.
     Amerikadan 350 dolara temin edilebilen röleyi 100 dolara üretmeyi başaran Çakır, yerli rölenin Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) kullanılmasını amaçlıyor.
     Çakır, AA muhabirine askeri araç aydınlatma rölelerinin Amerika ve Uzak Doğudan ithal edildiğine işaret ederek, ürünün maliyetinin yüksek olduğunu söyledi.
     İthal ürünlerin işçiliğinin kötü olduğunu savunan Çakır, Bu konu üzerinde çalışmak istedik. Bu ürünü nasıl yenileştirebiliriz diye çeşitli araştırmalar yaptık ve projeler hazırladık. Çalışmamızı yaptık ve prototipini ürettik. Testlerimizi bitirdik, mayıs ayında seri üretime geçeceğiz şeklinde konuştu.
     Çakır, ürettiği prototipin kullanımının ithal edilen ürünlerden daha kolay olduğunu ifade ederek, tamir ve işletme maliyetlerinin de daha düşük olduğunu bildirdi.
     Ürünün yazılımı ve donanımıyla yüzde 100 yerli olduğuna dikkati çeken Çakır, şöyle devam etti:
     Ürünümüz mikroişlemci tabanlıdır, statiktir, darbeye ve titreşime dayanıklıdır, tamir imkanı kolaydır. Kayserideki askeri fabrika test etti ve onlardan bazı görüşler aldık. Ürünümüz gerek teknik tasarımında gerekse ergonomisinde Amerikan ürünüyle emsal olmayacak. Bu, bizim savunma sanayisinde eski yalnızlığımızı bir kenara bırakıp daha hızlı yol almamızı sağlayacak. İthalatı kesip ihracat kapısı açmak bizim için çok önemliydi, bunu gerçekleştirdiğimize inanıyoruz. Patent çalışmamız, seri üretim öncesi tamamlanacak.
    
     -İlk etapta 5 bin adet üretmeyi hedefliyoruz-
    
     Çakır, ürünün yurt içinde son kullanıcısının Kara Kuvvetleri Komutanlığı olduğuna işaret ederek, yerli ürünlerin tercih edilmesi için çeşitli girişimlerde bulunacaklarını vurguladı.
     İlk etapta 5 bin adet üretmeyi hedefliyoruz diyen Çakır, prototip maliyeti 100 dolar olan ürünü seri üretimle daha ucuza getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
     Çakır, röleyi Amerika ve Orta Doğu ülkelerine ihraç etmek istediğini belirterek, Amerikalılar bizim ürünümüze bir şey diyemezler, gıptayla bakacaklar. Türklerin yapamayacağı bir şey yoktur. Gemileri karadan geçiren millet, böyle basit konuları elbette halledecektir. Çok daha iyi şeyler yapacağız, gelecekte de bunu göreceksiniz ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber İthal edilen rölenin yerlisini üretti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER