İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) 2011'den bu yana uyguladığı kur tavanını kaldırması en çok Almanya sınırına yakın bölgelerde yaşayan İsviçrelileri sevindirdi. İsviçre Frangı'nın Euro karşısında değer kazanması nedeniyle bir çok İsviçreli artık günlük alışverişini bile Almanya'da yapıyor. Bölgedeki gümrük memurları ise alışveriş turizminden şikayetçi.
Alman Vergi Kanunu'nda Destinasyon İlkesi benimsendiği için mal ve hizmetler nihai olarak tüketildiği yada faydalanıldıkları ülkede KDV'ye tabi tutulmakta. Buna göre Almanya'da ikamet etmeyen kişilerin yurt içinde satın aldıkları eşyaları yurt dışına çıkarmaları halinde KDV'den muaf tutuluyor. Ancak bunun için gümrükte 'Ausfuhrbescheinigung' olarak adlandırılan İhraç ve Alıcı Belgesi alınması gerekiyor. İsviçre Frangı'nın Euro karşısında değer kazanmasından sonra alışverişi için Almanya'ya akın eden İsviçreliler söz konusu belgeyi almak için gümrük kapılarında kuyruk oluşturdu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Gümrük ve Finans Sendikası Başkanı Wolfgang Kailer, "Son haftalarda gümrük kapılarında İhraç ve Alıcı Belgesi talep edenlerin sayısı yüzde 30 arttı. Geçen yıl İsviçre sınırında toplam 15 milyon İhraç ve Alıcı Belgesi verildi ve 150 gümrük memuru sadece söz konusu belgeyi vermekle görevliydi. Söz konusu sayının bu yıl 15 milyonun çok daha üzerinde olması bekleniyor. Gümrüklerde artık çalışma kapasitesinin sınırına dayandık." dedi. Bu nedenle gümrük kontrollerinin yeterince yapılamadığını da sözlerine ekleyen Kailer, birçok yerli vatandaşın da bunu istismar ettiğini belirtti. Kailer, "Yurtdışında tanıdıkları veya akrabaları olanlar da İhraç ve Alıcı Belgesi alıp onlar adına alışveriş yapıyor ve bu sayede vergi kaçırıyor. Yoğunluktan dolayı gümrük kontrolleri de gereğince yapılamıyor." diyerek şikayette bulundu. CİHAN