İstiklal Mahkemesi'nde idam edilenler Şapka Kanunu değil hırsızlıktan asılmış

İstiklal Mahkemesi'nde idam edilenler Şapka Kanunu değil hırsızlıktan asılmış

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Eyicil, Cumhuriyet döneminde Kahramanmaraş'ta idam edilenlerin Şapka Kanunu'na muhalefet etmelerinden değil, hırsızlık ve benzeri suçlar nedeniyle asıldığını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) arşivlerinde bulunan Cumhuriyet dönemi İstiklal Mahkemeleri'yle ilgili 5 bin sayfalık zabıt kayıtlarını inceleyerek araştırma yapan tarih profesörü Ahmet Eyicil, Kahramanmaraş'ta dönemin istiklal mahkemesinde Şapka Kanunu'na muhalefetten yargılanarak idam edilenlerin sayısının 500 olmadığını söyledi. Asılanların, Şapka Kanunu'na muhalefet ettikleri için değil, hırsızlık ve benzeri suçları işledikleri için idam edildiğini ifade eden Eyicil, hırsızlık ve benzeri suçlardan 7 kişinin idama mahkum edildiğini ve bunlardan 3'ünün asıldığını ifade etti.

Kahramanmaraş'ta o dönem İstiklal Mahkemesi'nde idam edilenlerin sayısıyla ilgili çeşitli dedikoduların olduğunu ifade eden Eyicil, "Kahramanmaraş'ta şapka olayı 1925'te ortaya çıktı. Bu şapka olayıyla ilgili çeşitli dedikodular vardı. Ankara İstiklal Mahkemesi'nde 500 kişinin tutuklandığı ve idam edildiği gibi amacını aşan ifadeler vardı. Kendi kendime dedim ki ben bu bölgenin çocuğuyum. Gerçekten böyle bir olay olmuş mu? Bunu araştırmak için de şu anda İstiklal Mahkemesi zabıtlarının bulunduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gittim. Aşağı yukarı 5 bin sayfalık bir zabıt var. Bu 5 bin sayfalık zabıtları tek tek inceledim. Yaklaşık 5 aylık zamanımı aldı. Tabi ben bununla ilgili hazırladığım 'Maraş'ta İstiklal Mahkemesi'nde Yargılanan Maraşlılar' makalesi bilim dünyasında yayınlandı." diye konuştu.

Araştırmasında, şapka takmayan insanların cezalandırılmadığını ve bunların geçmişte daha farklı suçlardan aranan insanlar olduğunun ortaya çıktığını savunan Eyicil, şöyle konuştu: "Sonuç itibariyle bu araştırmayı tamamladım. Sonuçta şapka giyilmesine muhalefet eden insanların cezalandırılmadığını ve bunların geçmişte daha farklı suçlarla özellikle hırsızlıktan aranan insanlar olduğu ortaya çıkıyor. Daha sonra o insanların 'Neden şapka giymediniz?' sorusu karşısında 'Biz bulamadık. Bulsaydık giyerdik' şeklinde kendilerini savunduğunu ve o dönemdeki hakim ve savcıların da zanlıların bu ifadelerinin doğru olduğunu görmüşler. Sonuç itibariyle karara varmışlar. Mahkeme sonucunda alınan karara baktığımızda idam cezasına 7 kişi mahkum olmuştur."

CİHAN
<< Önceki Haber İstiklal Mahkemesi'nde idam edilenler Şapka Kanunu değil... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER